Blog

Shopware 6 vs Magento 2

Geschreven door Nienke van der Rijst | 11-mrt-2022 11:46:59

 

Het landschap van e-commerce platformen wordt steeds drukker. In 2021 steeg volgens het CBS het aantal webwinkels in Nederland met ruim 5700 ten opzichte van de ruim 2300 in het jaar daarvoor.
Maar welke tool past bij jouw doel?

In dit artikel neem ik je mee in de battle tussen twee populaire platformen: Shopware 6 en Magento 2. Wat zijn de grootste verschillen tussen deze twee? En welk platform is in de volgende fase van jouw e-commerce reis het meest geschikt voor jouw doelen?

 

Shopware 6 

Aan de ene kant is daar Shopware. Shopware is een Duits open source e-commerce platform dat zich richt op het stimuleren van de klantervaring. Met de release van Shopware 6.0 leggen ze de focus nog meer op de emotie-ervaring en sfeervolle webshop-ervaring.

 

 

 

 

Op dit moment is Shopware een van de marktleiders binnen de Duitstalige e-commerce markt. Het platform krijgt ook steeds meer voet aan de grond in de rest van Europa. Gebruikers switchen naar Shopware omdat het ze het intuïtief vinden en er steeds meer ondersteuning komt vanuit de markt. Voor developers is het goed en gestructureerd opgezet, waardoor het uitbreiden en doorontwikkelen makkelijk gaat. Daarnaast is Shopware 6 een jong product dat API First is ontwikkeld. De frontend en backend zijn aparte omgevingen en worden verbonden door API’s. Hierdoor is het platform flexibel en schaalbaar en kunnen eenvoudig verschillende systemen zoals een PIM systeem, CRM of ERP er aan worden gekoppeld.

 

 

Magento 2

 

Aan de andere kant hebben we Magento, dat sinds een aantal jaren in handen is van Adobe. Formeel heet de betaalde editie van dit platform dan ook Adobe Commerce, maar in de volksmond wordt Magento nog veel gebruikt. Magento is opgericht in 2008 en een van de wereldwijde marktleiders in het e-commerce veld. Mede door zijn schaalbaarheid, flexibiliteit en vermogen om grote aantallen data en verkeer te verwerken. Een aantal toonaangevende bedrijven zoals Ford, Land Rover, Christian Louboutin en Coca Cola gebruiken Magento. Ten opzichte van Shopware 6 is Magento 2 al veel langer op de markt. Het systeem is robuuster dan Shopware en heeft veel meer functionaliteiten. Door de grote community, die door de jaren heen flink is gegroeid, en het feit dat Magento 2 al wat langer op de markt is functioneert Magento 2 vrij stabiel en betrouwbaar. Net als bij Shopware kan met Magento een koppeling worden gemaakt met verschillende systemen zoals een CDP systeem, ERP, PIM systeem en CRM.

 

 

 

De verschillende edities van Shopware en Magento

Beide platforms bieden verschillende pakketten aan om een zo groot mogelijke doelgroep te bereiken.

 

Shopware 6 edities

Shopware biedt vier verschillende edities voor het ontwikkelen van een webshop aan: Shopware Starting Edition, Shopware Community Edition, Shopware Professional Edition en de Shopware Enterprise Edition.

De nieuwste versie van het platform, Shopware 6,  is sinds 2019 op de markt, echter gebruiken nog veel bedrijven Shopware 5. Shopware heeft aangegeven versie 5 nog tot 2024 te ondersteunen. Hierdoor geven ze bedrijven de tijd om op de juiste manier over te stappen. Overstappen betekent overigens wel dat er, net als bij de overstap van bijvoorbeeld Magento 1 naar Magento 2, een nieuwe omgeving wordt neergezet en er veel opnieuw gebouwd zal moeten worden als functionaliteiten nog niet beschikbaar zijn.

 

De Starting Edition is gemaakt voor iedere webshop die een snelle instap in de wereld van de e-commerce wil. De editie wordt als freemium-model aangeboden: de basis is gratis, maar wil je extra mogelijkheden, dan betaal je daarvoor extra. Bijvoorbeeld het uitbreiden met plug-ins. Wat wel direct een voordeel van Shopware is, is dat je er gemakkelijk campagnes op kan draaien door bijvoorbeeld zelfgemaakte banners en eenvoudige aanpassingen op blogpagina’s.

 

De Community Edition is de open source optie van Shopware en dus zonder licentiekosten. Binnen deze optie kan je gebruik maken van geavanceerde functies, zoals self-hosting, verschillende valuta en talen, uitgebreide CMS- en multishop functionaliteiten. 

 

Als derde biedt Shopware de Professional Edition aan. Met deze optie krijg je meer mogelijkheden om jouw merk te presenteren en een uitgebreid pakket aan functionaliteiten. Denk hierbij aan CMS functionaliteiten en een standaard online verkoopplatform met verschillende social media kanalen. Maar ook aan verschillende thema’s die aan te passen zijn naar de wensen van jouw klant.  Met de gekoppelde functies zoals Shopping Experience en de Rule Builder heb je meer regie en kan je direct aan de slag.

 

Last but not least, de Enterprise Edition. De oplossing voor maximaal schaalbare en zeer efficiënte e-commerce projecten. Hiermee kunnen zowel de B2B- als de B2C-bedrijfsprocessen in één systeemoplossing worden ondergebracht. Daarnaast is de architectuur van Enterprise schaalbaar, waardoor jouw e-commerce oplossing makkelijk kan meegroeien en is de veiligheid en snelheid te allen tijde gegarandeerd.

 

 

Magento 2 edities

In tegenstelling tot de vier opties bij Shopware, heeft Magento er twee om een webshop of bestelportaal op te ontwikkelen: Magento Open Source en Adobe Commerce (ook wel bekend als Magento 2 Commerce). 

 

De Magento Open Source optie is beschikbaar voor iedereen, zonder licentiekosten. De optie is vooral geschikt voor bedrijven die weinig geavanceerde functies nodig hebben of waar maatwerk juist veel wordt toegepast. Sinds kort heeft ook de open-source variant een uitgebreide CMS editor, PageBuilder, die hiervoor enkel voor de Enterprise variant beschikbaar was. Hiermee kun je gemakkelijk content pagina's creëren door de drag-and-drop functionaliteit. 

 

Adobe (Magento) Commerce is een betaalde optie, maar heeft aanzienlijk meer features dan de Open Source optie. Zo zijn er diverse features om gepersonaliseerde winkelervaringen mee op te zetten en worden loyaliteitsprogramma's ondersteund. Ook deze editie bevat Magento PageBuilder waarbij er nu ook gepersonaliseerde content geplaatst kan worden en je de content kan previewen voordat je het plaatst. Daarnaast kan je als ondernemer rekenen op technische support en het hosten vanuit een Cloud-omgeving. Hierbij draait zowel de live webshop als de test variant in één omgeving.

 

Binnen beide edities zijn B2B webshop functionaliteiten beschikbaar, maar voornamelijk bij de Magento Commerce editie is dit erg uitgebreid. Dit zijn onder andere klant specifieke assortimenten, content en prijzen en een uitgebreide klantstructuur die zelfs de meest complexe inkooporganisaties kunnen beheren.

 

 

 

 

Zowel Shopware als Magento bieden dus een gratis en betaalde versie(s) aan. Het is aan jou als webshopbeheerder om te kijken hoeveel features je nodig hebt of eventueel in de toekomst gaat gebruiken. Twijfel je? Onze e-commerce consultants denken graag met je mee!

 

 

 

Shopware 6 vs Magento 2: conclusie

Beide platforms lijken erg op elkaar. De ene wat nieuwer en nog volop in ontwikkeling, de andere al wat langer op de markt en hierdoor gevestigd en stabieler.  De grootste verschillen en overeenkomsten tussen Shopware 6 en Magento 2 zijn:

  • Shopware 6 is API first ontwikkeld waardoor het platform flexibel en schaalbaar is met verschillende systemen
  • Magento 2 is robuuster en heeft veel meer functionaliteiten, vooral voor B2B, en is relatief stabiel en betrouwbaar. 
  • Beide platforms kunnen gekoppeld worden met systemen zoals CDP, ERP, PIM en CRM.
  • De community van Magento en het aanbod aan modules en extensies is vele male groter dan die van Shopware, al begint daar de community wel sterk te groeien.
  • Shopware 6 richt zich voornamelijk op de emotie- en sfeervolle webshop-ervaring, terwijl Magento 2 zich naast de ervaring ook richt op de complexere processen,  grote hoeveelheden data en verkeer die een webshop krijgt te verwerken.
  • Als laatste is de Shopware 6 backend sneller onder de knie te krijgen voor een gebruiker dan de backend van Magento 2. Al kan je, zodra je Magento 2 kent, hier veel meer maatwerk in toepassen, maar heb je daar wel de hulp van developers bij nodig. 

 

E-commerce strategie: hoe nu verder?

Het is bij het overstappen naar een nieuwe versie of een ander platform altijd aan te raden om met een expert te spreken en goed te begrijpen wat jij nodig hebt voor jouw doel. Daar helpen onze specialisten je graag bij. We plannen een kennismakingsgesprek in om jouw doelen en toekomstplannen te bespreken. Samen bepalen we welk platform daar het beste op aansluit. 



Weten wat er mogelijk is?

Neem contact met ons op en onze e-commerce consultants nemen graag vrijblijvend deze plannen met je door. Vrijblijvend is precies wat het zegt: vrijblijvend.
En wie weet proosten wij in de toekomst samen op een prijswinnende webshop!