DE UITDAGING

Educatheek is een B2B webshop van EDG Media, hét communicatiebureau voor het onderwijs.  EDG Media is één van onze klanten in het print & publishing segment.

Het stabiel houden van de webshop kostte het team zoveel tijd; daar moest verandering in komen. Want: “Er is niets zo stabiel als verandering” aldus Bob Dylan. Deze uitdaging zagen wij wel zitten, dus aan de slag! 

De Educatheek webshop richt zich op kinderdagverblijven en het basis- en voortgezet onderwijs met lesmaterialen, complete lesmethodes, klasmaterialen, schoolmeubilair en diverse boeken voor het onderwijzend personeel. Ook de thuisonderwijs-markt wordt bediend door Educatheek. Dit assortiment is in deze tijd nog belangrijker, omdat veel kinderen thuisonderwijs krijgen sinds de start van de Corona-pandemie.

 

 


EDG Media heeft 2 belangrijke doelen voor dit traject:  

  • een stabiele basis voor de Magento webshop 
  • een webshop die kan worden doorontwikkeld om zo de groeiende vraag om te zetten in omzetgroei en meer tevreden klanten

Dus ging EDG Media op zoek naar een ontwikkelpartij die actief met de klant meedenkt, initiatieven neemt en de mouwen opstroopt bij uitdagende voorstellen voor (door-)ontwikkelingen. Deze werd gevonden in Experius. Een goede match! En om het groeiende probleem van de onstabiele Educatheek webshop te tackelen, werd samen besloten om over te gaan naar een nieuwe hostingpartij. Hypernode, partner van Experius, bleek de juiste keuze. 

Hoe de samenwerking en het traject verder verlopen is, lees je in dit case verhaal. 

Experius_Magento_logo
Magento 2 Open Source
experius_logo_elasticsearch
Elasticsearch
hypernode
Hypernode hosting

‘’Met de overstap naar Experius als ontwikkelpartij en de hosting bij Hypernode hebben we de stap gemaakt naar een stabiele omgeving voor Educatheek.nl waarbij er een uitstekend fundament ligt voor de toekomst! ‘’

Paul van ommeren 2
Paul van Ommeren
Manager e-commerce - EDG Media
Webshop Educatheek

Back to the best basics met Magento 2 en Hypernode

De samenwerking tussen EDG en Experius begon in april 2020. Educatheek werd door de vorige ontwikkelpartij overgedragen aan Experius, en EDG wilde het liefst gisteren al  live met een nieuwe shop. Een grote uitdaging voor EDG Media en Experius! De bestaande webshop van Educatheek was gebouwd in Magento 2, maar moest worden opgeschoond. De eerste stap: het bouwen van een nieuwe basis webshop in Magento 2, om van daaruit samen met EDG Media functionaliteiten toe te voegen en de shop steeds verder te verbeteren.

De hosting van de Educatheek was aan verbetering toe, deze was niet goed ingericht en bestond uit veel verschillende onderdelen. In de loop van de tijd waren uitbreidingen op de server toegevoegd waardoor het overzicht kwijt was en de server lastig te onderhouden. Er ontstonden regelmatig foutmeldingen en downtime. Samen met EDG Media hebben wij een inventarisatie gemaakt van de prestaties van de destijds gebruikte hosting. Op basis daarvan adviseerden wij hosting bij onze partner Hypernode (by Byte).

Hypernode automatiseert allerlei processen, zodat bezoekers altijd een prettige ervaring hebben, ook als het druk is. Er zitten namelijk meer dan 200 optimalisaties, speciaal voor e-commerce, in de softwarelaag over de server. Dat is nodig, want e-commerce systemen zoals Magento bevatten heel veel functionaliteiten, en door het grillige bezoek (soms is het heel druk, en soms heel rustig) worden de resources van de server onevenredig aangesproken. Dat kan er voor zorgen dat de shop traag laadt en de bezoekers van de webshop geen goede ervaring hebben, wat resulteert in minder conversie.

Hosting Byte EDg Media

Gemak op de webshop: Sneller, sneller, snelst

Voor bezoekers van deze B2B webshop is gemak belangrijk, dus een snelle webshop onmisbaar. EDG Media koos, voor performance van de webshop, ervoor om de Magento 2 e-commerce omgeving nog sneller te maken met de Experius Performance Accelerator. Door gebruik te maken van een Image CDN voor ideale afbeelding compressie en Smart JS Bundling om pagina’s zo snel mogelijk in te laten laden, is de Google Pagespeed Insights score op desktop 94! Educatheek is binnen een tijdsbestek van drie maanden in juli 2020 live gegaan. 

De situatie die door Corona is ontstaan, heeft laten zien dat je niet elke bezoekerspiek kunt voorspellen, en dat het dus belangrijk is dat je hosting kan meeschalen in je behoefte. Toen de scholen sloten, steeg het bezoek aan en de bestellingen op de Educatheek webshop exponentieel. Dan is het fijn dat je heel snel kunt upgraden naar een groter hostingpakket met meer resources. Bij Hypernode is de onderliggende serverconfiguratie van alle pakketten hetzelfde en is het upgrade proces volledig geautomatiseerd, binnen enkele minuten ga je naar een groter pakket en ben je weer moeiteloos online. Is de drukte over, dan kun je op dezelfde eenvoudige manier weer terugschalen. Deze flexibiliteit bood een uitkomst voor Educatheek: zo konden ze de bezoekerspiek makkelijk aan, maar betaalden niet meer dan nodig. 

Rekentijger Educatheek-1

Soortgelijke producten bestellen op één pagina

Een vernieuwde functionaliteit in de  Educatheek webshop is “grouped products”. Hiermee kun je simpel een aantal soortgelijke producten weergeven op één en dezelfde pagina. Ook hier speelt EDG weer perfect in op het gemak van de bezoeker en klant. De klant hoeft geen losse pagina’s te bezoeken om meerdere soortgelijke producten te bestellen. Binnen Educatheek is dit bijvoorbeeld toegepast bij de werkboeken en antwoordenboeken van groep 3 t/m groep 8. Er zijn op deze pagina zowel verschillende werkboeken als bijpassende antwoordenboeken te bestellen. Klanten kunnen de boeken met elkaar combineren en vervolgens toevoegen aan de winkelwagen.

En om de bestelling nog sneller af te ronden heeft Educatheek een One Step Checkout. Dit zorgt ervoor dat het afrekenproces slechts op één pagina plaatsvindt. Niet meerdere stappen, maar alles in 1 keer invullen. De klant kan hierdoor snel een bestelling plaatsen, waardoor het risico dat hij in de checkout vertrekt afneemt. Een efficiënte tool die EDG Media helpt in één van de belangrijkste processen op de B2B webshop: het bestel-en betaalproces.

Klantlogin Educatheek

Vertrouwen, daar kun je op bouwen!

Een snellere en stabielere webshop, dat is het resultaat van de samenwerking tussen EDG Media, Hypernode en Experius. De grootste winst voor EDG Media is het vertrouwen in een ontwikkelaar, waardoor hun aandacht meer gericht is op waar ze graag mee bezig zijn: hun klanten beter bedienen in de webshop. Zij kunnen nu focussen op online marketing, het assortiment laten groeien en omzetgroei van de webshop. Dat EDG Media serieus wil groeien is terug te zien in een nieuwe samenwerking met digitaal bureau Increase, die zich bezighoudt met SEO. Daarnaast is Experius bezig met het stabiliseren van de koppeling met het ERP systeem, omdat deze nu niet ideaal is.

Met deze stabiele basis is EDG Media klaar voor de gewenste groei in de toekomst met meer tevreden klanten, we kijken er naar uit om deze kansen samen te gaan pakken. 

Yannick 3

Yannick Röling

E-commerce Consultant

Phone Number030-8200238
Email Addressyannick@experius.nl

Casper 2

Casper Verhorst

E-commerce Consultant

Phone Number030-8200238
Email Addresscasper.verhorst@experius.nl


Samenwerking met Experius

Experius_beeldmerk_blauw

"De samenwerking met Experius verloopt goed", zegt Paul. ''We hebben het gevoel dat we samenwerken met een kundige partner, een partner die meedenkt en een partner die flexibel is. Maar ook een partner die nee durft te zeggen wanneer iets niet kan."

Over EDG Media 

EDG Media

Een full service mediabedrijf met unieke toegang tot het onderwijs, van de professionals werkzaam in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het MBO tot aan leerlingen en hun ouders. Dat is EDG Media. Om binnen te komen bij het onderwijs, focust EDG Media zich op vier activiteiten: media & campagnes, educatieve communicatie, de webshop Educatheek.nl en het eigen Onderwijs Service Centrum.

Over Hypernode

hypernode

Hypernode is een managed hostingbedrijf, dat wil zeggen dat zij alle onderhoud en updates van de server voor je uit handen nemen. Omdat de onderliggende serverconfiguratie voor iedere klant hetzelfde is, zijn foutmeldingen snel op te sporen en kunnen veiligheidsupdates en nieuwe features heel snel over het hele platform worden uitgerold. 

Benieuwd naar de live Educatheek B2B webshop van EDG Media?

   Bekijk Educatheek.nl hier       

Meer van dit soort innovatieve e-commerce cases zien?

Facility Trade Group - B2B
Facility Trade Group - B2B

Een B2B sales en service portaal op basis van Magento 2 B2B Commerce.

Bekijk deze case
Dijkstra Vereenigde - B2B
Dijkstra Vereenigde - B2B

Een Magento B2B e-commerce platform met 18 webshops en overzichtelijke productinformatie dankzij Akeneo PIM.

Bekijk deze case
Eleganza - B2C
Eleganza - B2C

Hoe Eleganza als early bird startte met Progressive Web Apps (PWA), de webshop technologie van de toekomst. Razendsnel en superieure gebruikerservaring.

Bekijk deze case