Door: Evelien Veenman (Chief Happiness Officer)

Wat is vitaliteit?

Vitaliteit is afgeleid van het Latijnse ‘vita’ wat leven betekent. Vitaliteit duidt op het bruisen van energie, jezelf sterk en fit voelen, lang en onvermoeibaar door kunnen gaan en beschikken over grote mentale veerkracht en doorzettingsvermogen. Zoals wij eerder benoemden in ons blog over het vitaalste bedrijf van Nederland zijn we dit jaar in de top 3 van de vitaalste bedrijven in de regio Utrecht terechtgekomen. Dit maakt ons uiteraard trots. Vitale en gelukkige medewerkers staan bij ons hoog in het vaandel. In dit blog een uiteenzetting van hetgeen vitaliteit oplevert, wat dat voor ons concreet betekent bij Experius én enkele praktische tips.

Pieter van den Hoogenband over vitaliteit

Pieter van den Hoogenband is jurylid van de verkiezing  ‘het Vitaalste Bedrijf van Nederland’, een initiatief van MKB-Nederland en ONVZ zorgverzekeraar. “Bij vitaliteit denken we vaak aan sporten en fruit eten”, zegt Van den Hoogenband. “Maar vitaliteit op de werkvloer gaat veel verder dan dat. Het gaat óók om de juiste houding als je achter je bureau zit, het gaat om omgaan met stress, maar ook over goed slapen. Werknemers die lekkerder in hun vel zitten, hebben meer plezier in hun werk, presteren beter en zijn langer inzetbaar. Kortom: ze zijn duurzaam inzetbaar. Werkgevers die hiervoor openstaan, zijn succesvollere ondernemers.”

 

Wat levert vitaliteit op?

Onderzoek gepubliceerd in Harvard Business Review (Creating Sustainable Performance) naar de gevolgen van vitale werknemers op de werkvloer levert het overduidelijke bewijs dat vitale werknemers niet alleen voor de werknemer, maar ook voor de werkgever zeer belangrijk is. De samenvattende resultaten zijn:

 • 16% betere prestatie (volgens hun managers)
 • 125% minder burn-out dan collega’s
 • 32% meer gecommitteerd aan de organisatie
 • 46% hogere werktevredenheid

Naast bovenstaande geeft het onderzoek ook neveneffecten aan zoals minder gemiste dagen door ziekte en minder doktersbezoeken hetgeen ook bijdraagt aan het resultaat voor de werkgever.

Ook de Nederlandse ARBONed doet onderzoek naar vitaliteit en de effecten van niet vitaal zijn waarbij werkstress op nummer 1 staat als oorzaak. Overige interessante zaken die zij noemen:

 • Werknemers die geen optimale werklust bezitten besteden op een werkdag een à twee uur per dag aan 'nutteloze' zaken. Dit gemis van bevlogenheid bij werknemers kost jaarlijks tussen de 5 en 6 miljard euro
 • Vitale medewerkers leveren een positieve bijdrage aan hun organisatie doordat ze productiever zijn, gemotiveerder, meer betrokken bij hun werk én open staan voor veranderingen
 • Het verhogen van het werkplezier zorgt voor een lager ziekteverzuim, reduceert de kans op een burn-out en meer verbinding (hogere intentie om te blijven)
 • Vitale medewerkers ervaren meer werkplezier en het resultaat van leuk werk is bevlogenheid. Dit heeft niet alleen een positief effect op collega’s, maar ook op de klanttevredenheid en niet geheel onbelangrijk de winst van een bedrijf

 

Wat doet Experius?

Binnen Experius proberen wij elke dag weer een stapje verder te komen in vitaliteit. Een aantal voorbeelden van hetgeen wij doen.

Fysieke energie

In de ochtend sporten heeft een positief effect op de gemoedstoestand én prestaties op de werkvloer. Uit onderzoek van de universiteit van Bristol blijkt dat medewerkers op sportdagen duidelijk beter werkte. Veel Experianen hebben dit inmiddels ook ondervonden en zijn individueel én gezamenlijk aan het sporten. 1 oktober gaan we dan ook met een grote groep meedoen aan de Singelloop in Utrecht. Hiervoor hebben we een whatsapp groep in het leven geroepen genaamd: ‘run you fools!’. Een middel om elkaar te stimuleren en motiveren. Citaat van Peter van der Reijden (oprichter Experius): “Het is progressie dat bewonderingswaardig is, niet een snelle tijd.”

Werken in zelfsturende teams

Een factor in het genereren van vitaliteit onder medewerkers is hen het gevoel geven dat hetgeen zij op dagelijkse basis doen écht een verschil maakt. Niet een groot log geheel, maar juist kleine zelfsturende klantteams waarbij elke medewerker elke dag een duidelijke bijdrage levert aan de waarde voor de klant.

Open organisatie cultuur

Plezier in het werk wordt sterker ervaren wanneer er sprake is van een open organisatiecultuur waarin respect voor elkaar, erkenning en eerlijkheid belangrijk worden gevonden. “Als je iets goed ziet geef dan een compliment, als je iets fout ziet bied dan je hulp aan.” Het is een 'quote van Nelson Mandela', die in ons pand hangt. Dit vinden wij een opbouwende houding en draagt  bij aan een prettige en positieve cultuur binnen Experius. Iedere week wordt open besproken in de dagstart in elk team wat de huidige werkbelasting is en of er hulp nodig is. Zo wordt het bespreekbaar maken van belasting een gewoon onderdeel van de werkweek en kan tijdig hulp geboden worden.

Creëren van een fijne werkomgeving

De invloed van de omgeving op de fysieke en mentale gezondheid van mensen wordt nog wel eens onderschat. Het blijkt echter dat medewerkers productiever zijn als zij prettig en efficiënt kunnen werken en de werkomgeving goed past bij de persoonlijke voorkeuren en wensen van de medewerker en hun werkzaamheden. Voor een optimale arbeidsproductiviteit moeten mensen zich zowel goed kunnen concentreren als gemakkelijk kunnen overleggen. Zo hebben wij een open ruimte met meerdere plekken waar medewerkers samen kunnen zitten, een stilteruimte én beschikking tot meerdere vergaderruimtes. Op iedere mogelijke manier proberen wij de workflow van iedere Experiaan te optimaliseren.

 Vieren van successen

Een organisatie waarin successen en mijlpalen worden gevierd, is een organisatie die bewust bezig is met plezier, resultaten en positiviteit. Het vieren van successen draagt bij aan het werkplezier, dit creëert een positieve energie en verhoogt daarmee de vitaliteit van iedere werknemer! Bij vieren van successen kan je denken aan: een livegang van een webshop, behaalde certificaten/diploma’s, verjaardagen of afgeronde projecten. Gezamenlijk successen vieren versterkt tevens de onderlinge band. Wij vieren onze successen met champagnemomenten tijdens de vrijdagmiddagborrel. Hier presenteren Experianen met trots hun behaalde resultaat en staan zo stil bij het behaalde succes.

Experius basics

De Experius basics zijn 8 coachingsessies die iedere medewerker krijgt direct nadat hij is begonnen met werken bij Experius. Doelstelling van deze coaching is de medewerker zich bewust te maken van zijn kwaliteiten en competenties. Deze worden ook vertaald naar persoonlijkheidstyperingen. Niet om medewerkers in een hokje te plaatsen, maar om een gemeenschappelijke taal te creëren waarmee het gemakkelijker wordt elkaars sterkte punten te benutten. Het tweede deel dat centraal staat in deze sessies is stress; hoe herken je het én hoe ga je er mee om.

 

Wat kun jij doen?

Wij hebben niet de intentie om voor te schrijven wat een ander moet doen, maar hebben wel enkele best practices (en ja dit betekent ook dat wij heel veel hebben geprobeerd dat niet werkte;)) die wij graag delen:

 • Creëer een open en eerlijke werkcultuur waarin een ieder zich gewaardeerd voelt. Dé manier naar onze mening om dit te doen is het geven van voldoende persoonlijke aandacht. Dit vindt enerzijds plaats in het team en anderzijds in 1 op 1 gesprekken. Deze laatste vinden elke 2 weken plaats en doen wij niet zittend, maar wandelend.
 • Voorkom zowel een burn-out als een bore-out en zorg voor een optimale werkdruk (laat drukdrukdruk niet het standaard antwoord én gevoel zijn). Pijl wekelijks de werkdruk zodat collega’s elkaar op tijd kunnen helpen zo voorkom je een te hoog stressgehalte.
 • Zorg voor 'Flow' in de werkzaamheden van medewerkers. Het kenmerk hiervoor is dat de uitdagingen die bij medewerkers worden neergelegd aansluiten bij hun competentieniveau.
 • Investeren in werkplezier ook buiten het werk. Organiseer uitjes, kennissessies, sportevenementen etc. die aansluiten op de behoeften van de medewerkers.
 • Faciliteer de juiste middelen: bureaus die verstelbaar zijn in hoogte, staand kunnen vergaderen, zorg dat er voldoende fruit aanwezig is, zorg voor een gezonde lunch én maak bovenal vitaliteit een onderwerp van gesprek.