TECH UPDATE | Fastly is een Content Delivery Network (CDN). Een e-commerce service die maar één doel heeft: zo snel mogelijk bestanden op het scherm van de bezoeker te krijgen. Door de beste servers die ze kunnen vinden, geoptimaliseerd voor het leveren van ‘static’ en ‘cached’ bestanden, te plaatsen op de internet-slagaders kan Fastly de bezoeker een bestand leveren in een verbazingwekkende 30ms!

In onze vorige blog over de Experius Smart JS Bundling module, onderdeel van ons Performance Pack voor Magento, hebben we het gehad over wat we kunnen verbeteren aan de manier waarop de browser (bv. Chrome, Edge of Safari) omgaat met de bestanden die hij binnenkrijgt. In deze blog gaan we met behulp van Fastly nog een stap daarvóór verbeteren: de bestanden een stuk sneller laten binnenkomen bij de browser!

Waarom zetten we Fastly in? 

  • Absolute nummer 1 in CDN: een snelle webshop, voor al jouw klanten in binnen- en buitenland
  • Minder belasting op de hosting bij piekmomenten
  • DDOS bescherming

Voor de consumentenmarkt is het een open deur dat een webshop snel moet zijn. Maar toch zien we veel webshops waar de afbeeldingen niet of traag laden, piekbelasting de zaak op slot gooit en het bestelproces te veel en te langzame stappen betreft. 

In B2B heb je te maken met een webshop die vaak dienst doet als een ‘klantportaal’, maar ook daar eist jouw klant een snelle ervaring en een efficiënt proces. En voor B2B e-commerce omgevingen waar de klant meerdere malen per dag op kijkt, bestelt en in het assortiment zoekt, is het een basisvoorwaarde dat dit snel moet gaan. 


Hoe helpt Fastly jouw webshop te versnellen?

Vóór een nieuwe pagina bij jou aankomt, moet er technisch behoorlijk wat gebeuren. Zo moet er verbinding gelegd worden met de DNS-servers om de domeinnaam die je hebt ingetikt (‘experius.nl’) om te zetten naar een IP-adres (het ‘adres’ van de server), dan wordt de beveiligde SSL-verbinding geverifieerd (of deze wel ‘echt’ is) én moet de webserver waar Magento op draait ook nog reageren! Het is dus een complex proces dat plaatsvindt tussen jouw klik op de knop en het zien van een productpagina.

Door gebruik te maken van de snelste DNS servers en op een heel hoog niveau de SSL-verbinding te maken, maakt Fastly de connectie véél sneller dan met een normale webserver mogelijk is. In Europa is dit proces ruim 4x zo snel dan met een standaard webserver, in andere werelddelen kan dit verschil nog veel groter zijn!

Maar ook de reactietijd van de Magento applicatie kan door Fastly enorm vooruit geholpen worden. Indien een pagina ‘in de cache’ zit (pagina is eerder bezocht), kan Fastly deze pagina namelijk direct afleveren zónder contact te hoeven maken met de Magento server. Dit proces gaat tot wel 10x zo snel als wat Magento standaard kan. Ditzelfde geldt voor statische bestanden - zoals javascript-, styling- en afbeeldingsbestanden.

Afbeeldingen kan Fastly zelfs speciaal behandelen. Door Fastly’s state-of-the-art compressie technieken zijn de afbeeldingen op de webshop - van de banner op de homepage tot de galerij op de productpagina - mooier dan ze eerst waren en tegelijkertijd een stuk kleiner. Fastly ondersteunt ook WebP - het meest efficiënte bestandsformaat - voor Chrome, Edge en Firefox en laadt automatisch JPG files in voor Safari op iOS.

De voordelen en resultaten van Fastly voor performance

In combinatie met de andere voordelen van Fastly, hebben we bij onze eigen klanten met Fastly kunnen zien dat de ‘page load time’ (volgens Google Analytics)
met 33% is gedaald!

De voordelen van Fastly op een rij:

  • Stabielere performance: doordat het afleveren van ‘statische’ zaken niet meer bij de Magento server liggen, merkt een bezoeker het niet meer dat de Magento server even trager reageert (bv. door een interne server-taak).
  • Door de snellere servers worden pagina’s en bestanden die in de cache zitten ruim 4x zo snel geleverd!
  • Doordat de Fastly servers alle verzoeken met cache af kunnen handelen, zijn korte termijn stijgingen in bezoekersaantallen (bv. bij een mailcampagne) minder gevaarlijk. Want de Magento server hoeft ‘niets’ te doen bij veel bezoekers.
  • Fastly optimaliseert (verkleinen en optimale compressie) alle afbeeldingen op je shop, zodat je bezoekers niet te grote afbeeldingen hoeven te downloaden. Dit kan zelfs óók tot gevolg hebben dat de afbeeldingen mooier worden!
  • Doordat Fastly een extra beveiligingslaag ‘om’ je Magento server heen zet, ben je minder gevoelig voor risico’s als DDOS aanvallen.

Meer weten? Neem contact op met mij of rechtstreeks met jouw klantcoördinator!

 

Yannick Roling

E-commerce consultant

Mail yannick@experius.nl

Phone 030-8200238