Tijdens het weekend van 14, 15 en 16 oktober 2016 vond de eerste Nederlandse MageUnconference plaats in Utrecht. Dit evenement werd georganiseerd voor en door developers van de internationale Magento community. Experius ging in 2015 al met het hele team naar de allereerste MageUnconference in Berlijn en nu mochten we het evenement in onze eigen stad verwelkomen. Tijdens een Unconference krijgen developers uit verschillende landen de kans om hun kennis met elkaar te delen. Experius was er weer bij om te leren, te spreken en om andere Magento developers te ontmoeten. Daarnaast was Experius een van de sponsors van het evenement.

 

Een Unconference, wat is dat nu eigenlijk?

Voor wie nog niet weet wat een MageUnconference is, hierbij een korte uitleg. Bij een Unconference is het belangrijkste punt dat het programma niet van te voren vast staat. De tijdsplanning en indeling van de ruimtes worden van te voren vastgesteld, maar de sprekers en onderwerpen ontbreken in het programma. Deze worden per dag vastgesteld door te stemmen op de verschillende onderwerpen die worden aangedragen door de aanwezigen. Tussen elke ronde zit een flinke pauze om de informatie te kunnen verwerken en nog even na te praten met de mensen die in dezelfde sessie zaten. Deze vorm van een conferentie zorgt voor een informele en ontspannen sfeer, waarbij het ook vooral belangrijk was om nieuwe mensen te leren kennen.

 

Het programma

Vrijdag

Een MageUnconference begint vaak met een informele vrijdagavond borrel. Deze werd dit jaar gesponsord door Experius. Wij vonden het belangrijk om juist dit deel van het evenement te sponsoren omdat het dicht bij onze eigen cultuur ligt. Experius heeft elke vrijdagmiddag namelijk een borrel om het weekend met elkaar in te luiden. Daarnaast vindt Experius het belangrijk dat iedereen elkaar in een informele sfeer kan leren kennen. Door een talenspel te doen dat één van de organisatoren en oud-Experiaan had bedacht mixte iedereen met elkaar en leerde iedereen nieuwe mensen kennen. Kortom het was een zeer geslaagde avond!

 

Zaterdag

29725573094_3f99dfee5a_o

Voor een aantal was de zaterdagochtend een zware kluif. Desalniettemin arriveerden velen al tijdens het ontbijt dat om 9.00 uur geserveerd werd door Fort aan de Klop, de locatie van de MageUnconference. Vanaf 10.30 uur konden de aanwezigen onderwerpen aandragen en stemmen, waarna om 12.00 uur de eerste sessies begonnen.

Atomic Design - Experiaan aan het woord30269743321_9d082387ca_o

In de tweede ronde werd het woord gegeven aan onze eigen Wendy! Ze sprak over Atomic Design. Experius is al enige tijd bezig om de werkwijze van design te verbeteren. Door middel van Atomic Design wordt het ontwerpen van meerdere pagina's vele malen gemakkelijker en efficiënter. Bij Atomic Design wordt het design opgebouwd uit 'Atomen'. Dit zijn kleine, op zichzelf staande, onderdelen die samen een molecuul vormen. Het molecuul 'zoekbalk' bestaat bijvoorbeeld uit 3 atomen, namelijk: de balk, het icoon en de button. Een molecuul vormt uiteindelijk een organisme van de webshop zoals een header. Experius zal de metafoor van de pagina langzaam los laten en meer naar het atomic design toe gaan, dit ervoor zorgt dat een design en uiteindelijk de Front-end van de shop volledig modulair wordt opgebouwd. Verschillende stijlvoorkeuren worden met Atomic Design al van te voren vastgesteld en ingesteld in de webshop. Een van de grootste voordelen van het modulair opbouwen van het design en de Front-end is dat dit ervoor zorgt dat het uiterlijk van de webshop consistent is. Wanneer we de stijl van een titel van bijvoorbeeld een producttegel veranderen zal dit namelijk automatisch worden doorgevoerd op alle plekken in de webshop waar deze producttegels voorkomen. Andere grote voordelen zijn dat het forceert om vooraf goed na te denken over de samenhang van elementen, het zal gemakkelijker worden de shop te testen en de productiviteit zal versnellen.

 

Fucking up Projects

Een erg leuke bijna comedy-achtige talk kwam van Fabian Blechschmidt. In zijn talk zoomde hij in op hoe een developer een project fout kan doen. Niet alleen een erg grappige talk, maar wederom heel leerzaam. Van gemaakte fouten kun je namelijk veel leren. Een aantal Experianen waren aanwezig bij deze talk van een bekende naam in de Magento Community.

 

In totaal werden er op zaterdag 16 talks gegeven. Dat het weekend niet alleen om development ging, bewijzen de talks over 'Hoe geef je een talk op een Unconference', 'De Europese e-commerce sfeer' en een sessie over Scrum. De tweede dag van de conferentie werd afgesloten met een heerlijke barbecue en borrel bij het fort. Genietend van een biertje en eten aan het kampvuur sprak iedereen de dag door met elkaar.

MageUC - Experius #GPTW

De Experianen die tijdens het weekend aanwezig waren hebben weer veel geleerd en veel nieuwe mensen uit de community ontmoet. We hebben wederom genoten van de sfeer tijdens de MageUnconference en zijn benieuwd naar de volgende. Op naar #MUC17NL