Bezorg jij ook zelf jouw producten en wil je dit efficiënt organiseren voor webshop orders? Voor Directplant hebben wij een maatwerk module ontwikkeld die met de orders uit Magento en met behulp van een online routeplanner een efficiënte route uitstippelt voor de chauffeurs. 


Over de Directplant en de Magento webshop

Directplant.nl is de grootste online shop voor tuinplanten, bomen, struiken en bloembollen. De webshop presteert al jaren op het hoogste niveau, logisch dan ook dat ze telkens terug te vinden zijn in de Twinkle 100. 

Meer dan 98% van de bestellingen worden met eigen vervoer bezorgd, ook op zaterdag. De bezorgdag en bezorgtijd worden afgestemd met de klanten. Als extra service bezorgt Directplant de planten tot in de tuin, dus niet tot de stoep. Is de klant niet thuis? Dan is er altijd wel 1 van de 65 afhaalpunten in Nederland en België waar de bestelling kan worden afgeleverd. 

Omdat ze werken met eigen vervoer, willen ze hun bezorgproces zo optimaal mogelijk ingericht hebben. De standaardfunctionaliteit van Magento kan die vraag niet oplossen, dus ontwikkelden wij samen met hen een maatwerkoplossing: de Magento Routeplanner.

 

Hoe werkt de Directplant Magento routeplanner?

Bij het bestellen kan de klant een voorkeur aangeven voor een bezorgdag, hier wordt zoveel mogelijk rekening mee gehouden. 

Directplant heeft eigen chauffeurs in dienst, die de planten bezorgen. Zij nemen ieder een ander postcodegebied voor hun rekening. Het is dus van belang dat er verschillende chauffeurs kunnen worden toegevoegd in de planning van de route en dat deze een postcodegebied toegekend krijgen. 

 

Directplant Magento Routeplanner De Routemanager met de verschillende routes (ofwel chauffeurs)

 

Orders worden gecategoriseerd op routes die in dit geval postcodegebieden vormen. Op basis van deze categorisatie worden routes gemaakt in een routeplanner en wordt bepaald welke bestelling op welke dag wordt bezorgd. Het routeplannersysteem dat gebruikt wordt is RouteXL en werkt ongeveer zoals Google Maps. In het routeplannersysteem wordt naar de optimale route gezocht, vervolgens wordt deze teruggekoppeld naar de Magento webshop. Dan wordt de sortering van de route aangepast en worden de bezorgtijden ingevuld.

 

routeplanner - Route XL RouteXL output

 

Nadat de bezorgtijden ingevuld zijn wordt de klant op de hoogte gesteld van het bezorgmoment en -tijdstip. Dit gebeurt op maandagmiddag. Ook kunnen hierna exports gemaakt worden voor de chauffeurs waarin staat aangegeven welke route zij moeten rijden en of er bij de bezorging nog afgerekend moet worden.

 

Directplant Magento Routeplanner 2 Route overzicht met in de op 2 na laatste kolom de bezorgmomenten

 

Als deze stappen zijn doorlopen, kan de order worden afgerond en wordt de bezorging volgens het samengestelde schema geregeld en de bestelling bij de klant afgeleverd. Niet op de stoep maar in de tuin! 

 

Meer weten over de maatwerkmogelijkheden voor Magento webshops? 

Wij ontwikkelen maatwerk voor onze klanten als de standaardfunctionaliteit niet goed aansluit. De Magento Routeplanner module is hier een perfect voorbeeld van, maar ook de ondervloerenzoeker voor onze klant PPC is zo'n voorbeeld. Samen met de klant de optimale invulling van de webshop neerzetten, zodat zijn klanten goed bediend worden, daar worden wij blij van. Neem dus gerust eens contact op als je zelf met uitdagingen zit die standaardsoftware niet lijkt te kunnen oplossen. 

 

Yannick Roling

E-commerce consultant

Mail yannick@experius.nl

Phone 030-8200238