Akeneo PIM systeem Magento

 

Het kan een enorme uitdaging zijn om je assortiment goed up-to-date te houden. Het verrijken van productdata in verschillende systemen neemt veel tijd in beslag. Vaak komt basis artikelinformatie uit het ERP systeem. Dit wordt verrijkt vanuit verschillende Excel bestanden, vaak door deze informatie handmatig over te kloppen in Magento. Niet heel efficiënt, dus importeer je je Excel bestanden via de Magento import. Dat gaat al beter: je informatie is direct bijgewerkt in je webshop.

Maar wat als je een fout maakt in je import? Foutieve informatie staat gelijk online, zichtbaar voor al je bezoekers. Je mist een validatie stap en een manier voor anderen binnen de organisatie om de wijzigingen te dubbel checken. En wat als een collega een folder wil printen of een klant vraagt om een prijslijst met informatie die je helemaal niet bijhoudt in de webshop? Met een goed product informatie management (PIM) systeem kun je sneller en eenvoudiger grote hoeveelheden productinformatie (zoals teksten, foto’s, url’s, categorieën etc.) in één centraal systeem bijhouden én bijwerken over meerdere kanalen. 

 

Akeneo PIM systeem 

Akeneo staat bekend als een krachtig en robuust open source PIM systeem. Met behulp van Akeneo kan alle productinformatie worden verzameld, gecontroleerd en consistent naar buiten gebracht. Door zowel de data vanuit de leveranciers als de data vanuit de eigen organisatie samen te brengen, ontstaat er een compleet beeld van alle producten. 

Wanneer kies je voor Akeneo?

 • Migratie van Magento 1 naar Magento 2

 • Hoog volume en complexiteit van productdata

 • Omnichannel marketing

 • Meer dan 5.000 producten

 • Meerdere verkoopkanalen   

 • Meerdere leveranciers

 • Meerdere talen en locaties

Akeneo koppeling 

Om ervoor te zorgen dat je productassortiment altijd up-to-date is dient Akeneo gekoppeld te worden met je webshop en ERP systeem. Zoals eerder gezegd komt de basis artikelinformatie meestal vanuit de leverancier in de vorm van Excel bestanden of via hun website waar je de informatie vandaan haalt. Soms moet je ook bij je concurrenten rondkijken welke informatie zij hebben over de producten die je voert. Vaak is dit direct relevant voor je webshop. Soms vind je hier ook informatie die niet direct relevant is voor je webshop bezoekers, maar wel belangrijk zijn om op te slaan bij je product.

Door je informatie vanaf nu op te slaan in je PIM systeem verrijk je je productdata en bepaal je zelf welke informatie je relevant vindt voor ieder kanaal. De basis artikelinformatie kan automatisch vanuit je ERP systeem worden geïmporteerd. Heb je een Magento webshop, dan wordt deze informatie vaak al vanuit het ERP systeem gesynchroniseerd naar je webshop en begint daar het verrijkingsproces.

ERP - PIM tabel_illustratie

 

Een integratie tussen Akeneo en Magento zorgt er voor dat al je artikelen automatisch naar je PIM systeem worden gesynchroniseerd. Enkel nieuwe en bijgewerkte producten. Het verrijken doe je vervolgens in Akeneo: extra attributen toevoegen, de waarden voor bestaande producten invullen en je producten categoriseren en voorzien van relaties (up-sell, cross-sell, gerelateerd). Heb je een B2C shop met veel media? In Akeneo upload je al je video’s, afbeeldingen, sfeerimpressies en belangrijke bijlagen. Ook je configureerbare producten (zoals een tafel in 3 maten en 5 materialen) stel je eenvoudig samen in Akeneo. B2B shops maken vaak gebruik van gegroepeerde producten, die ook in het PIM systeem worden samengesteld en verrijkt. Technische sheets en bouwtekeningen zijn vaak vereist om de eindgebruiker het juiste product te laten vinden. Dit alles wordt toegevoegd in Akeneo.

 

Hoe ziet de synchronisatie flow er uit?

Wanneer je besluit het productbeheer in Akeneo onder te brengen wordt het PIM systeem leidend: vanaf dat moment verrijk je product data in Akeneo en synchroniseer je deze naar buiten, waaronder je webshop.

Hoe nieuwe artikelen worden aangemaakt hangt af van uw interne processen

 • Het product wordt in het ERP systeem aangemaakt & vanaf daar naar Akeneo gestuurd

 • Het product wordt in de webshop aangemaakt & vanaf daar naar Akeneo & het ERP gestuurd

 • Het product wordt in Akeneo aangemaakt & vanaf daar naar Akeneo & het ERP gestuurd

De koppeling is flexibel voor al deze scenario’s en zal, wanneer nieuwe producten vanuit het ERP of Magento wordt aangemaakt, enkel de nieuwe artikelen importeren en bestaande informatie negeren.

 

Welke data wordt gesynchroniseerd?

Alle product gerelateerde data kan worden gesynchroniseerd:

 • Categorieën

 • Producten

 • Productkenmerken

 • Media (afbeeldingen)

 • Downloads

Per productgroep bepaal je zelf welke kenmerken van het product verrijkt moeten zijn voordat het product geschikt is om getoond te worden in de webshop. Is je product klaar voor publicatie naar Magento, dan wordt deze automatisch opgepikt door de export vanuit Akeneo naar Magento. Alle product informatie die nodig is in de webshop wordt meegenomen & nieuwe attributen en bijbehorende opties, categorieën en attributen sets worden hierbij automatisch aangemaakt in je webshop. Magento winkelzichten zijn in de koppeling gekoppeld aan talen binnen je Akeneo installatie, dus ook vertalingen worden direct geüpload. Na de export is het product direct zichtbaar voor je bezoekers en ben je er zeker van dat alle informatie aanwezig is en klopt.

Met de koppeling kun je de volgende type Magento producten synchroniseren:

 • Simpele producten

 • Configureerbare producten (bijv. een T-Shirt in 3 maten en 2 kleuren, vooral in de B2C markt veel gebruikt)

 • Gegroepeerde producten (bijv. een schroef in 5 diktes en 3 types, vooral in de B2B markt veel gebruikt)

 • Bundelproducten (bijv. een tuintafel met 4 stoelen en 1 parasol, als bundel te koop)

De koppeling is zowel voor Magento 1 als Magento 2 beschikbaar.

 

Aan de slag 

Wil je meer informatie over wat een PIM systeem voor jouw organisatie kan betekenen?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op of download onze gratis brochure. 

 

Download onze PIM brochure hier

 

PIM-whitepaper-experius-2019-mockup

 

 

Mail marketing@experius.nl

Phone 030-8200238