Eindelijk is het dan zo ver! Magento 2 is gelanceerd tijdens de jaarlijkse Magento conferentie in Australië. Al in 2010 werd aangekondigd dat Magento met een versie 2 zou komen. Pas in 2014 werd deze tweede versie, na vele malen uitstellen, gelanceerd voor developers. Experius is al een tijd bezig met de release van Magento 2. Dit is ook de reden dat wij een van de weinige Nederlandse e-commerce bedrijven zijn die Magento 2 trained solution partner zijn.

 

Voor developers betekent Magento 2 een pakket met de nieuwste technieken. Ook voor webshop eigenaren en online ondernemers zijn er genoeg redenen om over te stappen op Magento 2.

 

Er is veel veranderd in Magento 2. Zo is er een verbeterde bestanden structuur, zijn er nieuwe technieken toegevoegd, is het platform standaard responsive en bovenal veiliger en sneller. Voor webshop eigenaren is vooral de vernieuwde administrator interface interessant en opvallend.

 

Vernieuwde back end

Magento 2 heeft een volledig nieuw en modern admin panel in de back end van Magento. Bovendien is het veel gemakkelijker in gebruik. De aparte users van een Magento webshop kunnen de back end aanpassen door een ‘drag en drop’ systeem. Zo kunnen zij de elementen die zij het belangrijkst vinden op de voorgrond zetten en de rest onder de verschillende menu opties. Denk hierbij aan de verschillende elementen die specifiek voor een boekhouder zijn.

M2-dashboard-580x334

 

Product Creation wizard

Niet alleen is het admin panel in Magento 2 aangepast, ook is het toevoegen van een nieuw product vergemakkelijkt met een ‘product creation wizard’. Zoals hieronder te zien is.

Magento2 product wizard

 

Magento 2 en B2B

Waar in Magento 1 weinig rekening gehouden is met de wensen en behoeften van B2B ondernemers op het gebied van e-commerce is hier in Magento 2 wel veel aandacht aan besteed. Dit zal veroorzaakt zijn door de enorme groei die de B2B sector doorgemaakt heeft. B2B e-commerce vormt anno 2015 een belangrijk onderdeel van de online markt en dat kon Magento natuurlijk niet zo maar links laten liggen. De features speciaal voor de B2B webshop gebruikers van Magento staan volgens de road map van Magento gepland voor het eerste kwartaal van 2016.

Gerelateerd: https://www.experius.nl/groei-voor-groothandels/

Magento Connect

Voor Magento 1 is er een marktplaats waar modules geplaatst konden worden die ontwikkeld waren door Magento developers. Het probleem was dat dit alleen bedoeld was voor gratis modules en er waren geen kwaliteitsgaranties. Met Magento 2 is ook Magento Connect aangepakt. Er worden hogere eisen gesteld aan de module bouwers, Magento zal zelf tests uitvoeren voordat de modules gepubliceerd worden. Daarnaast zullen ook betaalde modules toegelaten worden tot connect. Dit betekent dat de modules die worden ontwikkeld voor Magento 2 van een, vaak, hogere kwaliteit en betrouwbaarder zullen zijn. Het wordt vergelijkbaar met een soort App store zoals we die van Apple en Android kennen.

 

Magento Road map

Magento heeft tegelijk met de release ook een road map voor het komende jaar gepubliceerd. Hierin staan de releases voor nieuwe features beschreven. Magento laat hierin zien dat zij elk kwartaal nieuwe features uit zal brengen in 2016. Zo zullen zij in het eerste kwartaal de aangekondigde nieuwe functionaliteiten voor de B2B ondernemer uit brengen. Aan het eind van 2016 zitten we dus al op Magento 2.4. Hiervoor moet Magento zich nu wel aan hun eigen planning houden zoals ze dat bij de release van Magento 2 niet gelukt is. Het is dus nog afwachten of de ambitieuze plannen van Magento ook daadwerkelijk volgens planning uitgevoerd zullen worden.

 

Experius behaalt Magento 2 trainingen5419_Magento2_Trained_Badge_128x268

Bij Magento 2 hoort een nieuwe manier van modules maken en dat was even wennen. Magento deelt certificaten uit voor bedrijven die de Magento 2 trainingen behalen. Zij zijn volgens Magento klaar om met Magento 2 te werken. Wereldwijd zijn er zo'n 80 bedrijven die de trainingen behaald hebben. Experius is een van die 80 bedrijven en dat maakt ons een van de weinige Nederlandse bedrijven die klaar is voor Magento 2. Voor Magento 2 kun je dus bij Experius terecht.

 

Wanneer moet ik overstappen?

De aankomende 3 jaar brengt Magento nog beveiligingsupdates uit voor Magento 1. Nieuwe features zullen er echter niet meer komen en modulebouwers hebben al aangegeven dat zij zich op Magento 2 zullen gaan richten.

 

Een upgrade is (nog) niet eenvoudig en zoals Magento zelf al heeft aangegeven zullen zij in het komende jaar nog veel aanpassingen doen in Magento 2 waardoor de upgrades zullen blijven komen.

 

Hoewel het allemaal nog niet van een leien dakje gaat is het wel aan te raden om alvast na te denken en te gaan praten over het migratie traject. Het traject kan veel tijd in beslag nemen en daarmee ook een grote investering met zich meebrengen.

 

Direct overstappen is in ieder geval niet noodzakelijk. Dit komt vooral omdat nog niet alle extensies ‘Magento 2 Ready’ zijn. Daarom kunnen delen van de webshop bij de migratie kapot gaan. Daarnaast gaat het uiteindelijk ook over hoe de klant de webshops ervaart. Deze ervaring is in Magento 1 op dit moment nog het hoogst. Meer informatie over Magento 2 of een demonstratie van Magento 2? Neem dan contact met ons op via info@experius.nl of 030 - 8200238.

 

Mail marketing@experius.nl

Phone 030-8200238