Leestijd: [est_time]

Dat de concurrentie voor winkeliers online steeds heviger wordt mag geen nieuws meer zijn. Klanten zijn constant op zoek naar de beste prijs en de klantloyaliteit is afgenomen. Waar iedereen vroeger nog graag zijn groenten kocht bij de plaatselijke groenteboer gaan de meeste mensen nu gewoon naar de supermarkt. Er is een groot verschil tussen die plaatselijke groenteboer en de supermarkt. Het verschil is natuurlijk het aanbod en het gemak van de supermarkt. Een ander belangrijk verschil is de personalisatie en de persoonlijke service die de plaatselijke groenteboer biedt. Webshops hebben een klein voordeel als het aankomt op het terugbrengen van personalisatie voor de klant. Deze voordelen hebben vooral betrekking op de beschikbaarheid van nuttige data die gebruikt kan worden om personalisatie te optimaliseren.

 

De persoonlijke service is ondergeschikt geworden

Het is al jaren zo dat de persoonlijke service niet meer zo belangrijk lijkt te zijn in de winkel. Waar de groenteboer het favoriete fruit van de kinderen mee gaf als ze in de winkel stonden, of de slager advies gaf over hoe het vlees het beste klaargemaakt kon worden, kun je het vlees en fruit nu in de supermarkt kopen zonder iemand te hoeven spreken en zonder dat de winkel een extra product of meer passend product probeert te verkopen. Veel klanten lijken het niet te missen. Winkels kunnen echter veel extra winst maken door een persoonlijk advies te geven aan hun klanten. Voor fysieke winkels kan dit veel tijd in beslag nemen. Webshops hebben hierin een streepje voor. Online kan er door middel van verscheidene tools en beschikbare data ingespeeld worden op de persoonlijke wensen van een klant.

 

5 manieren om te personaliseren

Persoonlijke aanbiedingen

Allereerst kan het aanbieden van persoonlijke aanbiedingen zorgen voor een betere winstmarge. Deze aanbiedingen worden gepersonaliseerd door het verzamelen van data van de bezoeker. Tegenwoordig wordt door middel van data veel nuttige informatie achterhaald, denk hierbij aan leeftijd, geslacht, woonplaats en productvoorkeuren door middel van clicks. Een goed voorbeeld van  een methode waarmee data gegenereerd wordt voor persoonlijke aanbiedingen is de AH bonuskaart. Albert Heijn verzamelt met behulp van deze kaart veel nuttige informatie. Hieruit wordt gefilterd welke persoonlijke aanbiedingen passen bij een consument.

 

Voorgestelde producten

Naast het bieden van persoonlijke aanbiedingen kan een webshop voorgestelde producten aan de consument tonen.
Platforms die consumentenervaringen optimaliseren geven informatie over de demografische samenstelling en voorkeuren van een consument. Met deze informatie kan een webshop producten naar voren laten komen die bij deze persoon passen. Hierdoor wordt de zoektijd verminderd waardoor de consument meer tijd over heeft om andere producten te bekijken.

 

Email personalisatie

Email personalisatie is een erg handige vorm van personalisatie. In de meeste gevallen worden marketing e-mails niet of nauwelijks geopend. Het personaliseren van een e-mailcampagnes kan de ‘open and click through rates’ verhogen. Volgens  Experian Marketing services genereren gepersonaliseerde e-mails tot 6 keer hogere opbrengsten dan niet gepersonaliseerde e-mails. In een ander onderzoek van Experian is naar voren gekomen wanneer er e-mails worden verzonden ter gelegenheid van een verjaardag of een feestelijke gelegenheid de ‘open and click through rates’ 6 keer hoger is dan normale mailing. Het bewerkstelligen van dit fenomeen kost een online winkel weinig moeite. Met slechts één klik op een paar ge-automatische knoppen, het verzamelen van een beetje data en het toesturen van een passend cadeau is het geregeld.

 

Een multi-channel ervaring bieden

Een goede stap naar personalisatie is de consument een multi-channel ervaring bieden. In de meeste gevallen ontbreekt er een geïntegreerde multi-channel bij online winkels. Door online - en offline kanalen beter op elkaar af te stemmen, kunnen retailers de klanttevredenheid en klantenbinding versterken. Tevens wordt er meer traffic gegenereerd voor de fysieke winkel. Consumenten die gecombineerd online en offline shoppen geven meer uit dan consumenten die van slechts één kanaal gebruikmaken. Een belangrijke eerste stap is het besef dat online en offline winkels niet functioneren als twee op zichzelf staande organisaties. Door synergie te zoeken, haal je veel meer uit beide kanalen, zowel in termen van omzetgroei als kostenbesparing. Het gaat natuurlijk uiteindelijk om winstgevende omzetgroei. (Selling to the multi-channel consumer)

 

Op actie gebaseerde personalisatie

Op actie gebaseerde personalisatie is een tool die verandert wat de consument ziet op een website. Dit is gebaseerd op de acties die diegene neemt. Bijvoorbeeld het toevoegen/verwijderen van producten in de winkelwagen, het bekijken van verschillende producten, het toevoegen van informatie en het beantwoorden van een survey. Hoe meer data er verkregen wordt over de consument, hoe meer gepersonaliseerd de e-commerce website kan en zal worden. De consument zal op den duur beginnen te voelen dat hij of zij een speciale behandeling krijgt.

 

Personalisatie is van belang

Veel klanten lijken het niet te missen maar worden onbewust toch beïnvloedt door personalisatie. Het grote voordeel van het gebruik maken van personalisatie in retail is dat het betere marges oplevert, volgens Deloitte zelfs meer dan 20%. Naast betere marges zorgt personalisatie dat concurrentie op prijs een nieuwe betekenis krijgt. De prijzen worden namelijk al door algoritmes 1-op-1 gemaakt, juist door te personaliseren krijgen consumenten een voor hen uniek aanbod voorgeschoteld.
Een gevaar bij personalisatie is dat bedrijven kunnen doorslaan om de marges zo goed mogelijk te krijgen. Het is belangrijk om ten alle tijden vanuit de klant te denken om zo personalisatie op de juiste manier in te zetten.

 

Mail marketing@experius.nl

Phone 030-8200238