Webshop SEO-proof maken

Wat zijn meta teksten? En waarom zijn deze (nog steeds!) zo belangrijk? Wil je zelf eenvoudig goede meta teksten toevoegen aan je webshop en zo meer bezoekers ontvangen? Lees dan deze blogpost en creëer meer bezoekers op je webshop!

Wat zijn meta teksten?

Wanneer iemand op internet zoekt in bijvoorbeeld Google dan krijgt deze persoon zoekresultaten te zien. Een individueel zoekresultaat is opgebouwd uit een drietal elementen (zie ook de afbeelding hieronder), de zogenaamde meta-teksten:

 1. een titel
 2. een url
 3. een omschrijving

Naast dat de metateksten dus een beeld geven aan de ‘zoeker’ geven de metateksten ook informatie aan Google wat er op de pagina staat.
Alle bovenstaande elementen zijn in Magento eenvoudig in te stellen, maar let er wel op dat voor elke afzonderlijke pagina op je website moet een nieuwe meta description geschreven worden. Het is dé omschrijving van die ene specifieke pagina!

Hoe schrijf je goede meta teksten?

De meta teksten zijn primair bedoeld voor bezoekers dus moeten goed leesbaar zijn. Belangrijk is dus er voor te zorgen dat de omschrijving bezoekers aantrekt en iets vertelt over de content van de pagina. Beschouw deze omschrijving als een eerste indruk, een mini advertentie waar op geklikt gaat worden of niet.

Gebruik Unieke verkooppunten (USP’s) in uw metateksten

2 voorbeelden

 • Welkom bij Laptops4all, Begijnekade 6, 3512VT Utrecht
 • Aanbiedingen laptops, altijd scherp geprijsd – Laptops4all

In het eerste voorbeeld wordt voor de bezoeker niet duidelijk waarom hij deze webshop pagina zou moeten bezoeken. Wat vindt de bezoeker op deze specifieke pagina van de webshop? In het tweede voorbeeld is het voor de bezoeker duidelijk wat te verwachten. Ook unieke verkooppunten (USP’s) doen het altijd goed in de meta descriptie. Denk daarbij aan:

 • Laagste prijsgarantie
 • Gratis verzending
 • Kortingen
 • Snelle levering
 • Reviews, afbeeldingen en voorbeelde
 • Interviews
 • Officiële site

Tip: bekijk ook eens de meta descripties van de concurrent en kijk welke jou als bezoeker naar binnen zouden lokken!

Gebruik niet meer tekens dan getoond worden
Vaak zie je dat meta teksten onderbroken worden midden in een zin. Let er hierbij op dat de meta titel niet meer dan 71 karakters heeft en de meta omschrijving niet meer dan 156. Worden er meer tekens gebruikt dan kort Google deze zelf in.

Soms kan het voorkomen dat Google alsnog de meta description veranderd, dit kan zijn doordat Google vindt dat de inhoud van de meta description niet genoeg aansluit bij de inhoud van de webpagina. Zorg er dus voor dat je geen valse beloftes doet in je meta omschrijving! Een andere reden kan zijn dat de meta omschrijving te veel lijkt op een andere meta omschrijving en niet specifiek genoeg is.

De meta teksten invoeren in Magento

Het Magento webshop platform maakt het heel eenvoudig om op categorie en productpagina’s meta teksten toe te voegen.

Om aan een categoriepagina meta teksten toe te voegen volg je de volgende stappen:

 1.  ga naar ‘Catalogus’ > ‘Beheer categorieën’
 2. selecteer de categorie waar je een meta tekst aan wilt toevoegen
 3. vul vervolgens bij ‘page title’ de titel in (max 71 karakters) en bij ‘meta description’ de omschrijving (max 156 karakters).

Om aan een productpagina meta teksten toe te voegen volg je de volgende stappen:

 1. ga naar ‘Catalogus’ > ‘Beheer producten’
 2. selecteer het product waar je een meta tekst aan wilt toevoegen
 3. vul vervolgens bij ‘page title’ de titel in (max 71 karakters) en bij ‘meta description’ de omschrijving (max 156 karakters).

meta2

Blogs in Magento

Ook voor blogs is het belangrijk om meta teksten toe te voegen. Hierbij is het belangrijk om de meta description in te korten tot 141 tekens aangezien Google automatisch de datum van het blog voor de meta omschrijving plaatst (en hiermee dus een aantal karakters verloren gaat).

Benieuwd wat Experius voor u kan betekenen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Mail marketing@experius.nl

Phone 030-8200238