Geschreven door: Evelien Veenman 

Vereerd voelde ik mij toen ik een tijdje geleden werd uitgenodigd door de ‘Erasmus Happiness Economics Research Organization’ (EHERO) om de Ruut Veenhoven Award bij te wonen. Hierbij wordt een award uitgereikt aan een jonge onderzoeker die innovatie en excellentie heeft getoond in de studie van geluk. EHERO is een multidisciplinair expertisecentrum op het gebied van levenstevredenheid, gevestigd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar missie is om bij te dragen aan meer geluk voor een groter aantal mensen. Het uiteindelijke doel van EHERO is om zowel individuen als bedrijven en overheden in staat te stellen beter geïnformeerde keuzes te maken voor een beter leven.

Tijdens deze middag heeft prof. Dr. Ruut Veenhoven zelf een lezing gegeven over ontwikkelingen op het gebied van geluksonderzoek. Tevens heeft dr. Martijn Hendriks zijn laatste onderzoeksresultaten gepresenteerd over migratie en geluk. Winnares Lara Aknin eindigde de middag met een lezing over haar onderzoeksontwerp: From wealth to well-being, spending money on others promotes happiness. Werkgeluk seminars kenmerken zich veelal door individuele praktijkvoorbeelden die een best practice laten zien. In dit geval stond echter de wetenschappelijke benadering centraal, fascinerend én gaf veel stof tot nadenken Nog een leuk feitje: Lara Aknin is de eerste vrouwelijke winnaar van de Ruut Veenhoven Award. Als vrouw ben ik hier dan toch extra trots op!

Eerst wat meer over prof. dr. Ruut Veenhoven – Geluksprofessor aan de Erasmus Happiness Economics Research Organisation (EHERO)

Professor Ruut Veenhoven (1942) is emeritus hoogleraar sociale omstandigheden voor menselijk geluk aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Veenhoven is een pionier in onderzoek naar geluk en wordt vaak The Happiness Professor genoemd. Hij is de oprichter van de World Database of Happiness, een online archief van onderzoeksresultaten over geluk een een grondlegger van de Journal of Happiness Studies.

Ruut Veenhoven doet al sinds 1970 onderzoek naar wat ons gelukkig maakt!

Wat is geluk volgens Ruut Veenhoven: “Geluk is natuurlijk een lastig woord. Iedereen verstaat er iets anders onder en onze taal zit vol verwijzingen: het Ware Geluk, geluk hebben, lang en gelukkig, je mag van geluk spreken. In het algemeen zien wij geluk als levensvoldoening. Dat kun je op twee manieren bekijken. In de vergelijking, dus: ‘Wat is een ideaal leven en hoe dichtbij kom ik?’ Dat heeft de smaak van tevredenheid. De tweede mogelijkheid is een emotionele waardering: ”Hoe prettig voel ik me?’ In de loop van de jaren dat ik onderzoek doe naar geluk, heb ik gemerkt dat die laatste manier domineert. Vergelijken doen we eigenlijk altijd als laatste. Op de vraag: ‘Ben je gelukkig?’ kijken we eerst hoe we ons vóelen. Maar het blijft een moeilijk punt. Wat voor jou geluk is, is dat wellicht niet voor mij.’

 

Lara Aknin – de winnares van de Ruut Veenhoven Award 2017

Lara aknin is een assistent-professor in de psychologie aan de Simon Fraser Universiteit in Vancouver, Canada. Haar primaire onderzoeksinteresse is gerelateerd aan antecedenten en gevolgen van geluk en prosociaal gedrag. In haar onderzoek: From wealth to well- being heeft ze onderzocht of mensen meer geluk ervaren door geld uit te geven aan andere, zogenaamde prosociale uitgaven, dan wanneer ze hetzelfde geld aan zichzelf uitgeven.

Lara Aknin heeft uitermate grondig onderzoek gedaan hiernaar onder zeer uiteenlopende doelgroepen over de hele wereld. De uitkomst bleek overal hetzelfde: geld maakt niet gelukkig maar hoe je het uitgeeft wel! Mensen die meer geld uitgeven aan anderen zijn gelukkiger!

Het is dat we de kerstcadeaus al hebben besteld, maar voor degene die dit nog niet gedaan hebben… Wellicht een leuk idee om als kerstpakket iets te geven wat je medewerkers aan elkaar cadeau kunnen geven. Het thema van geven en geluk heeft mij in ieder geval een extra hoofdstuk in het strategische HR plan voor Experius opgeleverd.

Mail marketing@experius.nl

Phone 030-8200238