Door: Evelien Veenman (Chief Happiness Officer)

Zaterdagochtendvroeg in de auto naar België in de zeikende regen voor een dagopleiding tot gelukscoach van Leo Bormans. Kom maar op met dat geluk (en zon graag)! De slaap nog uit mijn ogen wrijvend en vol spanning en enthousiasme wat de dag brengen gaat. Want Leo Bormans, wauw, dat is voor mij toch wel DE man als je het hebt over geluk. Graag neem ik je mee in mijn ervaring van deze dag in de hoop mijn gelukservaring met jou te kunnen delen!

 

Eerst even dit, wie is Leo Bormans?

Leo Bormans is ambassadeur voor geluk & levenskwaliteit en auteur van de internationale bestsellers  ‘The World Book of Happiness’ en ‘The World Book of Love’. Europees voorzitter Herman van Rompuy schonk dit boek aan alle wereldleiders, met de vraag om “geluk en levenskwaliteit” op de politieke agenda te zetten. Hij is schrijver van vele boeken, inspirator en reist de hele wereld over. Zijn werk is gebaseerd op universeel wetenschappelijk onderzoek, kortom geluk gebaseerd op keiharde feiten geen vaag geneuzel!

 

De dag vond plaats in een groot en verlaten klooster in Leopoldsburg. Een bijzondere locatie die metafoor stond voor onze zoektocht naar geluk. Het doolhof van gangen, kapel, zalen, kamertjes en kloostertuin vormde een symbolische ruimte die extra ruimte bood voor reflectie en actie. Het is je al duidelijk, dit is niet je standaard workshop of conferentie ruimte. Het gaf de dag extra diepgang en er waren meerderde bewuste stilte momenten in de dag om te reflecteren.

 

De rode draad van de dag: Namasteik zie je, ik zie het positieve in je en daarvoor buig ik diep.

 

We begonnen de dag in twee cirkels, waarbij we elkaar aankeken. In stilte zeiden wij: namaste: ik zie je, ik zie het positieve in je en daarvoor buig ik diep. Een andere kennismaking dan ik gewend ben en wat onwennig om een onbekende  zo in de ogen te kijken. Maar zeker een aangename oefening, het dwingt je om meteen je open te stellen en écht contact te maken met elkaar.

Wat mij onder andere bij blijft is de volgende uitspraak van Leo Bormans: ‘We moeten geen nieuwe vaardigheden leren maar onze vaardigheden anders toepassen’. Zelfde als: ‘Het gaat er niet om dat we niet weten wat we moeten doen, we doen niet wat we weten’. Het zijn wat confronterende uitspraken maar ga eens bij jezelf na, herken jij het? Het geeft tevens moed, want het betekent dat we niet volledig andere mensen moeten worden. Enkele kleine aanpassingen kunnen al een groot effect hebben!

Het mooie van de opzet van de dag was dat je zelf veel oefeningen doet en tegelijkertijd uitleg krijgt over waarom bepaalde oefeningen zo goed werken en hoe je die dus zelf kan toepassen als werkgelukdeskundige. In de onderstaande kopjes deel ik enkele wijsheden met je, waar Leo Bormans na veel onderzoek achter is gekomen.

 

De drijfveer van ons handelen is geluk, de motor is hoop!

Hoop is het mechanisme wat ons in beweging houdt.

Drie pijlers van hoop:

 1. Doelen stellen
 2. Wegen vinden om de doelen te bereiken
 3. Eigenaarschap van het leven

Mensen die veel hoop hebben zijn meer succesvol in alles wat ze ondernemen. Hoop is een enorme positieve kracht. Mooie uitspraak van Leo Bormans: ‘Hoop is geluk met opgestroopte mouwen!’ Je komt in actie!

Ook vluchtelingen worden gedreven door hoop, niet door wanhoop. Een mooi en aangrijpend moment op de dag was toen er iemand op de deur klopte. Er werd meerdere malen geklopt maar niemand deed de deur open, want ja we zijn bezig... Leo Bormans deed de deur open en er komt iemand binnen gelopen. Leo gaat met de vreemde man die nu binnen staat in dialoog; wie ben je, wat brengt jouw hier, waar kom je vandaan. De vreemde man heet: Qasim en is een vluchteling uit Afghanistan. Leo is de afgelopen jaren is goed bevriend geworden met Qasim. Leo Bormans zei: 'We kunnen het wel de hele dag over geluk hebben en het delen ervan, maar als we de deur niet openen..' Heel simpel, maar heel effectief. De boodschap kwam binnen bij iedereen: open je hart, doe die deur open en vermenigvuldig geluk!

 

Geluk is voor een groot gedeelte zelf maakbaar!

Gelukswetenschapper Sonja Lyubomirsky heeft aangetoond dat 40 % van je geluk te maken heeft met hoe je denkt en hoe je je gedraagt.

 

50% is aanleg, zit in je genetische constitutie en slechts 10% komt door de omstandigheden.

 

Kortom de manier waarop jij tegen dingen aankijkt, bepaalt voor 40% jouw geluksgevoel. Hierin ligt de ruimte om meer geluk voor jezelf te creëren!

 

Wat maakt een mens gelukkig?

Cruciaal in geluk zijn volgens Leo Bormans de volgende twee woorden: andere mensen. ‘Geluk gaat niet over dingen, maar over mensen, niet over jezelf maar over andere.’ Geluk zit in het delen van geluk!

10 pijlers die bijdragen aan jouw geluksgevoel:

 1. Bekijk de toekomst positief
 2. Probeer nieuwe ervaringen
 3. Zoek de zin van je leven
 4. Onderhoud warme relaties
 5. Toon je gevoelens
 6. Geef tijd en aandacht
 7. Werk aan een gezond lichaam
 8. Lach!
 9. Stel jezelf doelen
 10. Ontwikkel je kracht

 

Niet alleen lezen maar DOEN!

 • De beste manier om een optimist te worden is om je met optimisten te omringen. Geef jij aandacht aan de mensen die jij graag om je heen wilt of aan de mensen die aan je trekken. Ga eens bewust kijken wie jij om je heen hebt verzameld en wie je wellicht meer aandacht wilt geven.
 • We worden gelukkiger van geven dan van krijgen. Je kan vrijwilligerswerk doen maar je kan het ook nog dichter bij huis betrekken. Stuur eens een kaartje naar iemand die je lief hebt en spreek uit waarom je dankbaar bent, ga vaker langs je oma/opa. In het algemeen is het advies: verlies jezelf wat minder in de waan van de dag en geef oprechte aandacht én liefde aan je eigen omgeving!
 • Schrijf iedere dag drie positieve dingen op die je die dag hebt meegemaakt. Onderzoek laat zien dat deze oefening bijdraagt aan je geluk. Door deze opdracht leer je positieve gebeurtenissen herkennen. Een situatie kun je niet altijd veranderen, wel kan je veranderen hoe je naar de situatie kijkt. De 40% invloed die jij zelf hebt op jouw geluk!

 

 

 

 

Mail marketing@experius.nl

Phone 030-8200238