Door: Evelien Veenman (Chief Happiness Officer)

Je dag is voorbij gevlogen, je voelt je goed, je bent ergens helemaal in op gegaan en de tijd vergeten. Je komt thuis en zegt: schat vandaag zat ik er echt even helemaal in! Je voelt je voldaan en hebt nog energie voor de avond. Heb je dat weleens ervaren? Dat is flow!

Het concept ‘Flow’ is bedacht door psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi.

Deze Hongaarse professor doet al meer dan 30 jaar onderzoek naar de werkbeleving en prestaties van sporters, artsen, managers, kunstenaars, huisvrouwen, programmeurs, etc. Hij is auteur van diverse boeken, zoals de bestseller: Flow, de psychologie van de optimale prestatie (1999).

 

Csiksentmihaly over flow tijdens TED

Volgens Mihaly Csikszentmihalyi is er sprake van flow als er ten minste enkele van de volgende kenmerken aanwezig zijn:

 • doelgerichtheid
 • opperste concentratie
 • verlies van zelfbewustzijn
 • verlies van tijdsbesef
 • direct kunnen reageren op veranderingen in je omgeving
 • je beschikt over voldoende skills om de activiteit aan te kunnen
 • je hebt controle over wat er gebeurt
 • je haalt inhoudelijke voldoening uit de activiteit

Hoe meer kenmerken des te sterker de flow!

 

Hoe kom je in de flow?

Goed nieuws! Flow hoeft niet iets te zijn wat je toevallig overkomt, je hebt hier zelf invloed op! Uiteraard kan je flow niet afdwingen, maar je kan wel bepaalde omstandigheden creëren om jouw flow te stimuleren. Zoals:

 • Een helder doel, stem je doel af op je vaardigheden
 • Focus op één taak
 • Blok een paar uur tijd in je agenda, een flow duurt gemiddeld 2 tot 3,5 uur
 • Voorkom afleidingen (koptelefoon, geen email notificaties, telefoon niet naast je)

Flow is niet enkel een kwestie van ‘de’ knop omzetten, het is een proces met meerdere fases. Ook Buddha heeft deze staat in meer of mindere mate al samengevat in zijn zienswijze: “do not dwell in the past, do not dream of the future, concentrate the mind on the present moment.”

 

Randvoorwaarden voor flow

Wanneer je in de flow zit voel je je sterk, alert en verricht je moeiteloos je werk. Je bent geconcentreerd en presteert op de top van je kunnen!

Er zijn enkele randvoorwaarden voordat je in de flow kunt komen, deze hebben te maken met je vaardigheden en hoe groot de uitdaging is. Vaardigheden ontwikkel je, uitdagingen kun je (vaak) zelf creëren. De optimale ervaring (flow) doet zich voor wanneer beide variabelen maximaal zijn.

Om maximaal te kunnen genieten van je werk is het belangrijk om de flow elementen tot carrièredoel te maken en te bepalen hoe die elementen voor jou het best ingevuld kunnen worden.

 

Waarom is flow belangrijk?

Wanneer je flow ervaart krijg je energie, raak je geïnspireerd en laadt je op. Dat energieke gevoel draagt, zo blijkt uit het onderzoek van Csikszentmihalyi, bij aan ons geluksgevoel! Uit een studie van McKinsey blijkt dat topmanagers in een flow tot vijf keer productiever zijn dan gebruikelijk! Mensen die lekker in hun vel zitten zijn minder vaak ziek, meer gefocust, oplossingsgericht en hebben een positieve instelling. Positiviteit werkt aanstekelijk en is daarmee zeer bevorderlijk voor een fijne werkcultuur! Als de juiste omstandigheden worden gecreëerd, waarbij werknemers zich uitgedaagd voelen en het gevoel hebben dat hun werk ertoe doet, kunnen bedrijven veel meer presteren dan ze zelf voor mogelijk houden.

 

Hoe Experius flow optimaliseert op de werkvloer

Het zijn van een Great Place to Work en het leveren van maximale klantwaarde staan zoals bekend centraal bij Experius. Het faciliteren van en streven naar flow draagt bij aan het realiseren van deze doelstellingen. Concrete voorbeelden die Experius toepast zijn:

 • We investeren in een aangename sfeer en cultuur, waardoor Experianen gestimuleerd worden om vanuit plezier hun werk te doen. Door werknemers verantwoordelijkheid te geven en het vertrouwen dat ze meer kunnen dan ze denken creëer je een basis voor flow binnen een organisatie.
 • We stellen Experianen in staat om lange tijd aan één taak te werken, klantcoördinatoren spelen hierbij een belangrijke rol voor programmeurs aangezien zij bijdragen aan het ongestoord kunnen doorwerken (en daarmee in de flow blijven).
 • Iedereen die begint bij Experius krijgt een ‘getting things done’ (GTD) workshop gericht op de mailverwerking en andere prikkels. ‘GTD’ is een methode waarmee je zeer productief kan werken. Om te voorkomen dat men gedurende de dag continu wordt afgeleid door binnenkomende e-mails, berichten, etc..
 • Onderdeel van ons welkomstpakket is een koptelefoon, zodat een ieder zich kan afsluiten van de geluiden in de ruimte en favoriete muziek kan luisteren. Muziek is een middel dat kan helpen om in je flow te komen.
 • We hebben een aparte stilteruimte beschikbaar waar geen telefoon aanwezig is zodat mensen zich echt kunnen terug trekken.

Mail marketing@experius.nl

Phone 030-8200238