magento 1


Ongetwijfeld is elke ondernemer bezig met het maken van de plannen voor 2019. Als Magento webshop eigenaar mag dan zeker Magento 2 niet vergeten worden. Magento stopt vanaf 2020 met de support voor Magento 1, dit lijkt nog ver weg maar in de wereld van e-commerce is die tijd zo voorbij. In dit blog schetsen we een overzicht van de verschillende onderdelen die bij een overstap komen kijken.  


Wat houdt het einde van de support in? 

Magento gaat de support van Magento 1 Commerce (voorheen Enterprise) en Open Source (voorheen Community) richting 2020 afbouwen. Voor webshops die op Magento 1 zijn gebaseerd, betekent het einde van de support dat er nagedacht moet gaan worden over een migratie naar Magento 2. Overstappen naar Magento 2 is niet zo simpel als dat het misschien lijkt. De basis van het nieuwe platform is volledig anders dan de basis van Magento 1. Het is dan ook geen simpele update zoals van Magento 1.8 naar 1.9, maar een volledige migratie. Denk bijvoorbeeld aan de software updates van Windows of Mac. Eens in de zoveel tijd komen die ellendige updates voorbij die je werk voor een lange tijd stil leggen, maar als je naar een hele nieuwe versie van het besturingssysteem wilt overstappen dan moet je niet alleen de nieuwe versie volledig installeren, ook al je programma's en bestanden moeten vaak opnieuw geïnstalleerd worden. De overstap naar Magento 2 is vergelijkbaar. Om dit mogelijk te maken zullen er dan ook tijdelijk twee webshops moeten draaien. Stap voor stap worden dan alle functionaliteiten en data over gezet van het oude naar het nieuwe platform.  

 

In kaart brengen

De eerste stap voor de overstap naar Magento 2 is het in kaart brengen van alle functionaliteiten en koppelingen die in de webshop zitten. Daarnaast kan je ook alvast kijken of er van belangrijke extensies al een Magento 2 variant beschikbaar is. Ook kan je jezelf afvragen of je alle extra functionaliteiten mee wilt nemen naar de nieuwe Magento 2 installatie. De overstap naar Magento 2 is hét moment om de webshop weer een keer goed onder handen te nemen en nieuwe functionaliteiten toe te voegen of oude te verwijderen. Ook kan je kijken naar de huidige status van de webshop, het klikgedrag van je klanten en naar het uiteindelijke doel van de webshop. Misschien is dat laatste wel veranderd sinds de start van de webshop en is het tijd om de webshop daarop aan te passen. De overstap naar Magento 2 biedt dus ook mogelijkheden om de webshop verder te ontwikkelen.  

 

Wegwijs worden in Magento 2

Nadat alle functionaliteiten in kaart zijn gebracht is het tijd om wegwijs te worden in Magento. Naast het uitdenken van de strategische kant van de overstap moet je je weg natuurlijk een beetje kunnen vinden in het nieuwe platform van Magento. De techniek en opbouw van Magento 2 verschilt sterk van Magento 1.  Voordat je begint met het beheer van de webshop in Magento 2 is het daarom goed om alvast te kijken wat het doet. Om wegwijs te worden in Magento heeft Experius al een Magento 2 demoshop ontwikkeld, waarmee onze klanten alvast kunnen kijken hoe bijvoorbeeld het aanmaken van een product eraan toe gaat bij Magento 2.  

 

Met Experius om de tafel

Beginnen aan het traject van de overstap? Maak dan een afspraak met een van onze consultants. Zij helpen graag met het maken van de juiste keuzes voor het nieuwe project. Tijdens dit gesprek worden de in kaart gebrachte functionaliteiten doorlopen en kijken we hoe samen hoe de overstap vorm gaat krijgen. Ook kijken we direct naar de mogelijkheden om de webshop naar een hoger niveau te tillen. Na dit gesprek wordt er een offerte gemaakt en start Experius met het overzetten van de webshop naar Magento 2. Houdt er rekening mee dat ook veel koppelingen opnieuw gelegd of ontwikkeld moeten worden. Het overzetten neemt dus veel tijd in beslag en is vergelijkbaar met het starten van een nieuw project.  

 

Conclusie

Staat Magento 2 nog niet op je radar voor 2019, zet deze er dan snel op! Tijdens de overstap naar Magento 2 kan de voorbereiding echt het verschil maken (in de kosten). Ook is het altijd prettig om ver van te voren te starten met een project dat uiteindelijk onvermijdelijk is. Als je steeds alle updates van je Mac of windows computer uitstelt, dan komt de update net op het moment dat je een belangrijke deadline hebt. Die stress is nergens voor nodig als je op tijd de update installeert. Hetzelfde geldt voor Magento 2. Hoe dichter je bij juni 2020 komt hoe groter de stress als je op dat moment nog niet begonnen bent de voorbereidingen. Wil je advies over het overstappen naar Magento? Bel ons op 030-8200238 of stuur een mail naar info@experius.nl