Je zou het bijna vergeten tussen al het Great Place to Work en klantwaarde geweld, maar Experius heeft ook nog een derde visiepijler, namelijk goed doen. Ieder kwartaal gaat een deel van onze omzet naar ondernemers in derde wereld landen. Zij krijgen in hun eigen land minder kansen om hun onderneming op te zetten of om iets te ontwikkelen. Omdat Experius gelooft in microkredieten, vinden we het belangrijk om deze ondernemers kansen te bieden. Sinds kort is dit niet meer het enige wat we in het kader van 'goed doen' proberen te bereiken. We hebben een deel van onze omzet namelijk geïnvesteerd in de snelgroeiende social enterprise WakaWaka.

 

Wat is WakaWaka

WakaWaka probeert alle mensen op aarde van veilig en duurzaam licht te voorzien. Voor de meeste mensen in het westen is het bijna niet voor te stellen dat er 's avonds geen licht is om bijvoorbeeld je huiswerk te maken. Naast een grote stroomstoring eens in de zoveel jaar maken mensen in het westen het eigenlijk nooit mee dat ze 's avonds zonder licht zitten. Voor zo'n 1.2 miljard mensen ter wereld is het echter de dagelijkse realiteit. Zij zitten niet aangesloten op een elektriciteitsnet en zijn daarom afhankelijk van levensgevaarlijke, giftige én dure kerosine lampen.

 

WakaWaka probeert deze mensen te helpen door duurzame lampen die op basis van zonne-energie opgeladen worden uit te delen. Na de aardbeving in Nepal, de orkaan in Haiti en bij de burgeroorlog in Syrië worden WakaWaka's uitgedeeld om licht in de duisternis te bieden. Naast een WakaWaka voor licht bieden ze ook WakaWaka's die het opladen van mobiele telefoons mogelijk maakt. Want ook mensen zonder veel beschikking over elektriciteit hebben vaak een telefoon om bijvoorbeeld met vrienden en familie in contact te blijven.

 

Waarom WakaWaka?

De social enterprise WakaWaka past perfect in het plaatje van 'goed doen'. Met hun Share the Sun programma doneren ze WakaWaka's aan mensen in noodsituaties. Zo hebben ze Syrische vluchtelingen en Ebola slachtoffers in Sierra-LEone en Liberia van licht voorzien in hun donkere tunnel. Met behulp van de WakaWaka's konden ze in contact blijven met hun familie. WakaWaka heeft als doel om iedereen ter wereld van veilig en duurzaam licht te voorzien. Sinds 2012 is WakaWaka uitgegroeid tot een wereldwijde hulporganisatie die in meer dan 40 landen actief is en al ruim 1 miljoen mensen van licht heeft voorzien in noodsituaties en ontwikkelingslanden. Dit aantal zal de komende jaren waarschijnlijk alleen maar harder groeien.