Cyber monday staat sinds een aantal jaren bekend als de online uitverkoop in Nederland. Het begrip is al langer bekend in Amerika en kwam als antwoord op 'Black Friday'. Deze dagen, die volgen op Thanksgiving staan bekend om de hoge kortingen die consumenten krijgen bij hun online aankopen. Zoals de naam al zegt zijn de aankopen op Cyber Monday alleen beschikbaar via webshops. Net als Singelsday in China, waar afgelopen week een recordomzet van 102 miljard Yuan (13,8 miljard euro) werd behaald door Alibaba, wordt er ontzettend veel geld uitgegeven door de consument. Er worden cadeaus gekocht voor familie en vrienden en ook de kerstinkopen worden alvast gedaan.

In 2016 valt Cyber Monday op 28 november, wat betekent dat Black Friday op 25 november zal plaatsvinden. Nu dit fenomeen in Nederland steeds bekender wordt en het ook in Nederland een van de drukste dagen van het jaar is voor webshops, wordt het ook steeds belangrijker om de webshop klaar te stomen voor Cyber Monday. Ga eens na of de webshop de drukte aan kan. Wellicht is het daarom een goed idee om na te gaan of dat je webshop die spontane piek in de verkopen echt aan kan. Het is natuurlijk zonde als de webshop er op het hoogtepunt van de verkopen en bezoekersaantallen uit ligt.

Om de webshop goed klaar te stomen voor Cyber Monday en de hele decembermaand zijn er een aantal dingen die je zelf al kan doen. Zo kun je beginnen met het nalopen van wat er allemaal is ingeschakeld op de webshop. Pagina's functionaliteiten, afbeeldingen en modules die niet meer gebruikt worden nemen onnodig veel ruimte in beslag en kunnen de webshop daarmee vertragen. Door de webshop op te schonen kan er ruimte vrij gemaakt worden om extra performance te leveren. Ook kan er bij Byte aangegeven worden dat je meer bezoekers verwacht. Op dat moment kunnen ze je shop tijdelijk naar een groter pakket verhuizen. Vaak kan dit snel geregeld worden. bij de verhuizing naar een nieuwe server hoort wel een nieuw IP adres.

Meer lezen over hoe de Magento installatie voorbereid kan worden op de drukke feestmaand? Lees dan onze feestdagen checklist