De nieuwste release van Akeneo is beschikbaar: Akeneo PIM 5.0. In het afgelopen jaar is er flink geïnnoveerd met als resultaat 70 nieuwe features! In dit blog geven we een overzicht van de meest belangrijke features en verbeteringen voor jou als klant, maar ook als je simpelweg geïnteresseerd in bent in product information management.

Wat is Akeneo PIM?

Akeneo staat bekend als een krachtig open source PIM (Product Information Management) systeem die helpt bij het efficiënt beheren, verrijken en organiseren van productinformatie. Het belangrijkste voordeel is consistentie. Doordat alle informatie via één systeem verloopt is alle informatie overal hetzelfde. Bezoekers krijgen hierdoor consistente en heldere productinformatie te zien op alle kanalen waar ze met jouw producten in aanraking komen, waardoor er sneller wordt overgaan tot een aankoop. 

Download onze PIM brochure hier

 

 

We bespreken verschillende nieuwe features, waar je voor de details het Akeneo PIM systeem al iets beter moet kennen. De volgende features worden toegelicht:

  1. Betere kwaliteitsscore halen: een vernieuwd Data Quality Insights dashboard
  2. Flexibelere catalogusstructuur: voeg je eigen meeteenheden toe en groepeer ze
  3. Productsets maken: door middel van nieuw associatie type
  4. Naadloze connecties: events API & verbeterde monitoring van koppelingen
  5. Verbeterde productiviteit: private views & betere zoekmogelijkheden

De nieuwste features van Akeneo PIM 5.0

Betere kwaliteitsscore halen: een vernieuwd Data Quality Insights dashboard

Akeneo heeft een geheel vernieuwd Data Quality dashboard waarmee je de datakwaliteit van jouw catalogus kunt tracken. Een goede kwaliteitsscore is belangrijk, want kwalitatief goede productdata draagt bij aan het verminderen van retouren, vergroten van de vindbaarheid én aan de gebruikerservaring op jouw webshop.

Het dashboard laat in één oogopslag zien op welke gebieden van de catalogus er verbeteringen nodig zijn. Je bewaakt eenvoudig de kwaliteit van productinformatie en krijgt bruikbare inzichten en aanbevelingen. In een grafiek wordt de algemene ontwikkeling van de kwaliteitsscore op maandbasis aangegeven. Daaronder staan de ‘key indicators’ die specifieke kwaliteitscriteria tonen, zoals het percentage producten zonder afbeeldingen. Neem deze indicatoren mee in de optimalisatie, want ze zijn van invloed op jouw kwaliteitsscore! En het wordt nog nuttiger; want het is nu ook mogelijk om te profiteren van een spellingscontrole op attribuut- en optielabels. Dit geeft inzicht in de kwaliteit van data op basis van compleetheid, spelling en structuur. Want hoe beter de inhoud, hoe beter de kwaliteitsscore!

The revamped DQI dashboard

Het vernieuwde Data Quality Insights dashboard


Flexibelere catalogusstructuur: voeg je eigen meeteenheden toe en groepeer ze

De manier waarop metingen worden beheerd in PIM is vernieuwd om meer flexibiliteit te geven over de catalogusstructuur. Naast de standaard gegroepeerde meeteenheden (zoals. gewicht, lengte, volume) is het nu ook mogelijk deze zelf te creëren. Zo maak je bijvoorbeeld de meeteenheid ‘afstand’ aan die de meeteenheden centimeter, meter, millimeter en kilometer bevat. Een waardevolle feature voor B2B omdat je daar vaak te maken hebt met branche-specifieke attributen. Deze feature geeft je volledige controle over jouw meeteenheden en jouw klanten weten nu nog beter wat de specificaties zijn van de producten.

Edition of units
Het toevoegen en verwijderen van meeteenheden


Productsets maken: door middel van nieuw associatie type

Een nieuw associatie type in Akeneo maakt het mogelijk om productsets aan te maken met verschillende producten. Zo kan je bijvoorbeeld gemakkelijk een eettafel set samenstellen die bestaat uit één tafel en vier stoelen, of een beddengoed set met één dekbedovertrek en twee kussenslopen. Maar dat is niet alles, want wanneer je dit associatie type kiest kan je een stoel associëren met een tafel, waardoor Akeneo nu ook de tafel aan de stoel voor jou koppelt. Dat scheelt een extra actie en is gemakkelijk als je een koppeling wilt maken tussen vervangende producten of product die compatibel zijn, zoals toestellen en wisselstukken. 

A dining set composed of 4 chairs and a table

Productsets aanmaken

Naadloze connecties

Events API
Er is een gloednieuwe API geïntroduceerd, bekend als de ‘Events API’. Hiermee wordt de synchronisatie en distributie van data tussen Akeneo PIM en 3rd-party applicaties – bv. webshop of ERP- versnelt. Daarnaast is het mogelijk om verzonden en ontvangen gegevens beter te volgen en hen meer autonomie geven om op te treden bij synchronisatiefouten.

Verbeterde monitoring
Het is nu gemakkelijker om in de gaten te houden hoe het met de koppelingen gaat. Voor elke koppeling is er een overzicht van de laatste integratie fouten die zich kunnen hebben voorgedaan. Ontstaan er errors? Komt data wel correct binnen? Dit laat Akeneo je allemaal zien. Daardoor wordt het gemakkelijker om elke gegevensfout in een koppeling op te sporen en te herstellen. En er wordt nóg meer informatie getoond, zo kan je bijvoorbeeld zien dat er vandaag 3000 producten naar jouw Magento webshop zijn gesynchroniseerd. Je krijgt meer inzicht in de data die is verstuurd, waardoor jij precies weet wat er wel en niet is verstuurd.

Enriched error messageError meldingen van koppelingen oplossen

Verbeterde productiviteit

Private view
In Akeneo is het nu mogelijk om een privé weergave in te stellen. Als je een ‘view’ creëert kan deze op privé worden gezet, zodat dit alleen zichtbaar is voor jezelf of degene aan wie jij het wilt tonen. Bijvoorbeeld jouw team. Dit voorkomt niet alleen dat mensen aan de slag gaan met incomplete producten, maar zorgt er ook voor dat je georganiseerd blijft in jouw eigen product verrijking. 

Betere zoekmogelijkheden
De zoekmogelijkheden in Akeneo zijn uitgebreid met een aantal opties: 

 • Je kunt nu zoeken op varianten of simpele producten
 • Met het nieuwe “producttypologie” filter kan je in het product grid ervoor kiezen om alleen simpele producten of alleen variant producten weer te geven (of hun productmodellen als je jouw varianten groepeert)
 •  De teller in het productoverzicht is vernieuwd: het aantal producten en het aantal productmodellen wordt vanaf nu weergeven

Create a private view

Private view in Akeneo

Conclusie

Ik heb al een Akeneo PIM Systeem, moet ik over naar 5.0 of kan ik nog even wachten?
De support van Akeneo 3.2 loopt tot 31 mei 2021 en de support van Akeneo 4.0 tot 31 augustus 2021. Dit betekent dat Akeneo vanaf deze data geen technische support meer levert. 

Het is geen noodzaak om over te stappen, maar doe je het wel dan brengt dit veel voordelen met zich mee. En niet alleen voor jouw organisatie, ook voor jouw klanten. We vatten deze nog eens voor jou samen: 

 • Datakwaliteit van jouw catalogus tracken met het Data Quality Dashboard. Kwalitatief goede productdata is belangrijk voor jou maar ook voor jouw klanten: dit reduceert retouren, vergroot de vindbaarheid en verbetert de gebruikerservaring op jouw webshop
 • Maak je eigen meeteenheden aan. Dit biedt meer flexibiliteit over de catalogusstructuur en je laat eenvoudig daar de meeteenheden zien waar jouw klanten ze willen weten. 
 • Maak productsets aan met verschillende producten. Hiermee kan je bijvoorbeeld gemakkelijker een eettafel set samenstellen die bestaat uit één tafel en vier stoelen. Dit scheelt tijd en je maakt sneller een upsell mogelijk. 
 • Meer inzicht in de verstuurde data en werking van koppelingen. Akeneo laat elke gegevensfout in een koppeling zien waardoor je dit gemakkelijk herstelt. Daarnaast krijg je meer inzicht in de data die is verstuurd waardoor jij precies weet wat er wel én niet is verstuurd. 
 • Maak gebruik van een private view en betere zoekmogelijkheden. Hiermee zorg je er voor dat je jouw product verrijking structureert en overzichtelijk maakt. 

 

Meer weten over Akeneo 5.0 of over deze top features?

 Ik vertel je er graag alles over! En weet ik alsnog het niet, dan ga ik het voor je uitzoeken :)


Leestips

 

Casper Verhorst

PIM Consultant

Mail casper.verhorst@experius.nl

Phone 030-8200238