Knipsel2Akeneo is een van de marktleiders op het gebied van Product Informatie Management (PIM) en werkt samen met vele merken en bedrijven. Op 6 & 7 februari vond het jaarlijkse Akeneo Summit plaats  en als officiële partner van Akeneo waren wij uiteraard aanwezig. Tijdens de summit was de grote aankondiging van Akeneo 3.0. In deze blog vertellen we de belangrijkste features van Akeneo 3.0. 

Maar eerst, wat is Akeneo PIM eigenlijk? 

Akeneo staat bekend als een krachtig en robuust open source PIM systeem. Met behulp van Akeneo kan alle productinformatie worden verzameld, gecontroleerd en consistent naar buiten gebracht. Door zowel de data vanuit de leveranciers als de data vanuit de eigen organisatie samen te brengen, ontstaat er een compleet beeld van alle producten. Voor meer informatie over hoe Akeneo PIM helpt bij het efficiënt beheren van productinformatie verwijzen wij u graag naar onze vorige blog 'Akeneo: efficiënt productinformatie beheren'. 

Aankondiging van Akeneo 3.0IMG_20190207_172225

Akeneo heeft tijdens de summit aangekondigd dat Akeneo 3.0 onderweg is en dat de support voor Akeneo 2.3 eind december 2019 stop wordt gezet. 

Wat betekent dit voor huidige Akeneo 2.x gebruikers?

De support van Akeneo 2.3 loopt tot eind december 2019, echter is het niet genoodzaakt om over te gaan naar de 3.0 versie. Akeneo 2.3 zal nog operatief blijven voor gebruikers, alleen zal er geen support meer komen vanuit Akeneo zelf voor deze versie. Mocht er wel worden gekozen om te migreren naar Akeneo 3.0 dan zal dit slechts een aantal dagen in beslag nemen.

Wat is er nieuw in Akeneo 3.0?

Akeneo 3.0 is - net als zijn voorgangers - een centrale opslag voor alle productinformatie, waardoor het managen van productie informatie over verschillende kanalen vereenvoudigd wordt. Echter wordt in Akeneo 3.0 meer gekeken naar de duurzaamheid van het systeem zelf. Hier liep Akeneo 2.3 tegen enkele problemen aan. Twee van de hoofdproblemen waren:

  1. Het werd lastiger voor Akeneo om direct nieuwe of verbeterde functionaliteiten toe te voegen aan het systeem.
  2. Daarbij werd het ook moeilijker voor Akeneo om zijn werknemers goed in te werken. De applicatie was zo groot geworden dat het onmogelijk werd om alle functionele en technische aspecten te begrijpen en beheersen.

Deze problemen zorgden voor een aantal problemen waar Akeneo dagelijks tegenaan liep. Daarom heeft Akeneo de code waarop Akeneo 2.3 draait gereorganiseerd en versimpeld in de 3.0 versie. Naast de code reorganisatie heeft Akeneo ook nog prestatie verbeteringen geïmplementeerd in Akeneo 3.0. Door al deze aanpassingen in Akeneo 3.0 zal het werken met dit PIM systeem nog gemakkelijker worden voor bestaande en toekomstige PIM gebruikers.

Nieuwe features van Akeneo 3.0

Naast oplossingen voor problemen die Akeneo tegen kwam in de oude versie hebben ze ook nog 3 nieuwe features toegevoegd aan Akeneo 3.0. De onderstaande features zijn slechts beschikbaar voor Enterprise editie van Akeneo.

Reference Entities

Reference Entities is een nieuwe feature waarmee het product management veel gebruikte informatie voor productgroepen kan bundelen. Deze bundels kunnen geselecteerd worden bij het verrijken van producten, waardoor de veel gebruikte informatie direct geselecteerd kan worden. Bij het verrijken van producten zal dit veel tijd schelen en hierdoor blijven producten van de zelfde productgroep consistent.

 

reference entities akeneo

 

Franklin Insights

Franklin insights is een digitale bibliotheek waar de productinformatie uit Akeneo ook opgeslagen kan worden.  De meerwaarde van Franklin insights ten opzichte van Akeneo is dat Franklin een Artifical Intelligence (AI) heeft die je data analyseert. Deze analyses worden met de gebruiker gedeeld en daarbij worden ook verbeterpunten voor de productinformatie aangegeven. Franklin is momenteel alleen nog beschikbaar in Amerika, maar is zeker een mooie feature die product informatie nog completer kan maken.

Franklin Insights akeneo

 

Single Sign-on

Single Sign-on (SSO) is een authenticatieproces waarbij gebruikers slechts één set inloggegevens nodig hebben om bij meerdere applicaties in te loggen. Single sign-on is een applicatie waarmee bedrijven gemakkelijk en snel accountinformatie kunnen beheren. Tevens zal SSO tijd en ellende voorkomen voor de medewerkers die hiermee werken.

 Single sign on akeneo

 

Investeren in de toekomst

Naast de aankondiging van de nieuwste versie van Akeneo waren er presentaties over de implementaties van Akeneo en andere technische systemen welke goed samenwerken met het PIM systeem van Akeneo. Uit iedere presentatie kwam dezelfde helder boodschap naar voren: “Akeneo is dé oplossing voor veel product management problemen”.

PIM systemen worden tegenwoordig dan ook echt gezien als een “must have”  binnen bedrijven die veel producten verkopen. PIM systemen geven producenten, (r)e-tailer en groothandels namelijk de mogelijkheid om alle productinformatie volledig en consistent aan te kunnen bieden. Akeneo 3.0 biedt een manier om product management te vereenvoudigen en uw product data gecentraliseerd te houden.

 

Aan de slag 

Wil je meer informatie over wat een PIM systeem voor jouw organisatie kan betekenen?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op of download onze gratis brochure. 

 

Download brochure

PIM mockup 2019 klein