Experius_2BA_PIM

Het is je ongetwijfeld niet ontgaan: 2BA is per 19 december 2019 gestopt met het ondersteunen van de Excel aanlever-tool. Hoe krijgen bedrijven in de technische sector hun ETIM geclassificeerde productdata nu nog in 2BA? 

Experius is gespecialiseerd in B2B e-commerce, automatisering en de technische implementatie hiervan binnen het systeemlandschap. Wij hebben een oplossing waarbij dit proces volledig geautomatiseerd wordt voor jouw onderneming. In deze blog lees je hoe dat precies werkt.

2BA, wat is dat precies?

Eén formaat, één standaard en één loket voor product en handelsgegevens.

2BA staat voor Bestand Beheer Artikelen. Zoals de naam al aangeeft houden ze zich bezig met het exploiteren, onderhouden en beheren van uniforme artikelbestanden voor de verschillende sectoren uit de installatiebranche. 2ba is een platform dat gebruikt wordt door fabrikanten, importeurs, groothandels en installateurs.

Fabrikanten en importeurs gebruiken het online platform van 2BA als één centraal punt waar product- en handelsgegevens worden beheerd. Groothandels gebruiken deze data voor publicatie op hun eigen website en installateurs gebruiken de data voor calculaties, bestellingen of tekeningen.

Alle data wordt verrijkt volgens de ETIM standaard. Eén format waarin de verschillende sectoren binnen de installatie branche productdata communiceren.

 

Uploaden via Excel naar 2BA mag dus niet meer?

‘’Steeds vaker zien we de typische Excel fouten.’’

Tot december 2019 konden fabrikanten en importeurs uit die installatiebranche productdata volgens het ETIM format door middel van een Excel-importtool uploaden in 2BA. Spoiler alert: Nee, dit kan dus niet meer. 2ba geeft hiervoor als reden dat ze de kwaliteit in productdata willen waarborgen. Handmatig werk in Excel zorgt vaak voor fouten. Wanneer productdata niet in orde is, heeft een fabrikant, groothandel of installateur hier niets aan.

 

Wat nu? – de oplossing om data in 2BA te krijgen is PIM

Omdat importeren via Excel niet meer mag zul je automatiseringsslagen moeten maken. Experius heeft hiervoor een passende oplossing ontwikkeld. Als gespecialiseerde B2B e-commerce partij hebben we jaren lange ervaring met technische productdata en het beheren van deze informatie. We weten als geen ander hoe belangrijk het is om deze data op orde te hebben en gemakkelijk te kunnen delen / verkrijgen. Hieronder leggen we in 3 stappen uit hoe de oplossing werkt.

 

1. Akeneo als PIM systeem

Om succesvol te automatiseren moeten datastromen worden opgezet. Hierin wordt de product data van een bepaalde database naar 2BA gestuurd. Deze database is een PIM systeem. PIM staat voor Product Informatie Management. Een PIM systeem is een platform waar eenvoudig product data beheerd en verrijkt kan worden. Het PIM systeem haalt informatie uit ERP, datasheets en andere legacy systemen om op één plek het beheer te kunnen doen. Dit biedt de mogelijkheid om met meerdere mensen aan dezelfde data te werken, zonder dat er verschillende versies en bestandsformaten in de organisatie rondgaan.

Fabrikanten, installateurs en groothandels kunnen gebruik maken van een eigen PIM systeem om product data volgens het ETIM formaat te verrijken. Experius werkt met het PIM systeem van Akeneo, één van de grootste spelers in de markt als het gaat om product informatie management, dat bekend staat om zijn flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid. 

 

2. Het ETIM formaat in het PIM systeem uploaden

 Het ETIM formaat is opgeslagen in een grote database met codes van ETIM zelf, deze database is vrij toegankelijk.  De ETIM codes worden herkend in 2BA als product data. Voorbeeld: Lengte kan gelezen worden als code EN00489. Omdat deze database vrij toegankelijk is heeft Experius een koppeling ontwikkeld die de codes, die voor jouw organisatie belangrijk zijn, ophaalt naar het PIM systeem. Vervolgens kun jij zelf product data gaan verrijken en weet Akeneo precies welke codes daar bij horen.

 

3. Van Akeneo PIM data naar 2BA verzenden

Exact, als de producten verrijkt zijn dan weet Akeneo dat. Het niveau van verrijking wordt namelijk bijgehouden in het systeem. Producten die in Akeneo worden aangegeven als 100% verrijkt volgens het ETIM formaat, zijn klaar voor verzending naar 2BA. Dit houdt dus in dat alle benodigde attribuutvelden gevuld zijn met kwalitatief goede product data. Om de product data weer in 2BA te krijgen is een aanvullende automatische koppeling ontwikkeld. Akeneo praat direct met 2BA en stuurt hier de verrijkte product data naar toe ter vervanging voor de Excel import. Zo  komt via een automatische weg, jouw product informatie beter en betrouwbaar in het 2BA platform.

De afbeelding hieronder geeft de stappen en synchronisatie tussen ERP, ETIM, Akeneo en 2BA schematisch weer: 

Experius_2BA_ETIM_PIM_Akeneo_koppeling

Conclusie

Het niet meer handmatig kunnen importeren van Excel gegevens in 2BA biedt een kans voor jou om sneller en betere data in het 2BA systeem te krijgen. Het PIM systeem fungeert daarin als een "single version of truth" voor al je product data en is dé plek waar je met jouw team kan werken aan het zo up-to-date mogelijk houden van deze data. Zowel voor het ETIM formaat als andere data die je wilt inzetten op jouw verkoopkanalen. 

 

Weten hoe 2BA in combinatie met PIM voor jouw organisatie ingezet kan worden?

Of meer informatie over product information management (PIM)?

Neem contact met mij op via 030-8200238 of download de Experius PIM brochure.

 

Casper Verhorst

E-commerce Consultant

Mail casper.verhorst@experius.nl

Phone 030-8200238