Shopware, Magento en BigCommerce zijn allemaal populaire
e-commerce platformen die zijn ontworpen om bedrijven te helpen bij het opzetten van een online winkel, het laten groeien van je webshop of gewoon jouw volgende stap in e-commerce. Alle drie de platformen hebben hun eigen unieke kenmerken en voordelen, maar ook veel overlap in wat ze bieden. Het kan dus moeilijk zijn om te beslissen welk platform het beste is voor jouw bedrijf. In dit artikel vergelijken we de platformen met elkaar op basis van 3 aspecten: features, integratiemogelijkheden en gebruiksgemak. Dit zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over welk platform je gaat onderzoeken.
We vergeleken eerder al Shopware 6 met Magento 2, lees dat blog hier.
Shopware 6
Shopware is een open-source e-commerce platform dat is ontwikkeld voor kleine en middelgrote bedrijven. Het platform biedt een gebruiksvriendelijke interface en een breed scala aan functionaliteiten, waaronder goede API, standaard integraties mogelijk, een flexibele productcatalogus, het aanbieden van betaalmethodes (payment compatibiliteit) en de mogelijkheid om meerdere talen, storeviews en valuta's te ondersteunen. Shopware is super compleet van zichzelf, hierom heb je weinig tot geen uitbreidingsmodules nodig en houd je het platform simple as-it-is en niet onnodig complex waardoor het relatief goedkoop is vergeleken met een platform als Magento. Simpel werken kan bijvoorbeeld met de Rule Builder. Hiermee zet je eenvoudig jouw business flow op met behulp van regels, zonder je te verliezen in complexe structuren. Simpel en tijdbesparend.
Naast het voordeel dat Shopware makkelijk te gebruiken is, biedt het een uitgebreide selectie van hulpmiddelen voor marketing en SEO om jouw webshop op de juiste manier te promoten en verkeer naar de shop te leiden.
Goed ook om te weten, is dat Shopware zowel PaaS als SaaS is. Hier gaan we later in het blog verder op in.
Magento 2 - Adobe Commerce
Magento is een open-source e-commerce platform, bestaat al jaren en heeft een levendige community wat resulteert in duizenden modules die al eens zijn gebouwd voor Magento. Het maakt dan ook niet uit welke PSP je hebt, deze werkt sowieso met Magento.
Daarnaast biedt het platform een brede reeks aan functionaliteiten en tools, waaronder een uitgebreide productcatalogus, integratiemogelijkheden met verschillende systemen, betaalmethoden en marketingtools en de mogelijkheid om meerdere winkels (storefronts) te beheren vanuit één omgeving. Wat Magento anders maakt dan Shopware en Bigcommerce is dat door de levendige community er regelmatig nieuwe functies en extensies worden ontwikkeld.
Het platform is zeer schaalbaar, geavanceerd en robuust. Vooral het track record van Magento, powered by Adobe Commerce voor B2B webshops is indrukwekkend. Maar ook voor retail en andere B2C ondernemingen is Magento nog steeds een solide keus. Het is dus super flexibel en er is veel mogelijk. De keerzijde hiervan is wel dat je flexibiliteit zal terugzien in het onderhoud. Alles wat je namelijk aan uitbreidingen doet, heeft impact op een volgende upgrade van het platform.
Omdat Magento geen SaaS platform is maar een open-source PaaS, heb je als onderneming te maken met upgrades en hosting. Je hebt in tegenstelling tot SaaS of PaaS platformen wel toegang tot de broncode van Magento, die je kan aanpassen aan jouw specifieke wensen.
BigCommerce
BigCommerce is een gebruiksvriendelijk e-commerce platform dat geschikt is voor kleine- en middelgrote bedrijven, maar het is ook krachtig genoeg om enterprise vraagstukken te beantwoorden. BigCommerce is Open-SaaS, dat wil zeggen; het heeft de voordelen van een SaaS platform, maar de flexibiliteit van open-source. De API-first opbouw zorgt ervoor dat alle functionaliteit binnen het platform toegankelijk zijn via de API('s), dus een betere prestatie en schaalbaarheid.
Daarnaast biedt Bigcommerce ook een aantal aantrekkelijke functionaliteiten (of features) en tools aan, waaronder integraties met meer dan 65 betalingsgateways, toonaangevende verzendproviders als UPS en DHL, boekhoudsoftware zoals QuickBooks en Xero, e-mailmarketingtools zoals Mailchimp en Dotdigital, de marktplaatsen Amazon en eBay, en sociale media-platforms zoals Facebook en Instagram.
De hosting wordt volledig uit handen genomen door BigCommerce, wat betekent dat je geen zorgen hoeft te maken over het installeren en onderhouden van software op je eigen server. En je shop is altijd (kosteloos) up-to-date.
SaaS vs PaaS vs On-premise
Zoals gezegd zijn de drie platformen op verschillende manieren opgebouwd. De software die wordt gebruikt, kan of in een abonnementsvorm (SaaS of PaaS) zijn, zoals bij Shopware en BigCommerce, of in eigen beheer (on-premise) zoals Magento en ook Shopware heeft deze mogelijkheid. Maar wat is dan het verschil en wat levert het (niet) op?
1. Automatische updates bij SaaS
Een van de grote verschillen is dat bij SaaS, Shopware en BigCommerce de software volledig beheren. Er is geen onderhoud voor nodig, dat wordt gedaan door Shopware & BigCommerce zelf. Het voordeel is dat zij het voor jou uit handen nemen. Je bent dus altijd verzekerd van de nieuwste updates. Het nadeel hiervan is wel dat de update er komt wanneer een van de platformen dat inplant, je kan niet vragen of ze daar nog even mee willen wachten. Hiermee is het risico dus dat bepaalde features niet meer werken zoals je verwachtte.
2. Zelf het onderhoud bij PaaS
Bij on-premises of PaaS is het zo dat de softwareleverancier, dat ze het hele pakket leveren om alles op te zetten, zorgt dat alles geïnstalleerd is. De software wordt neergezet, maar je moet het wel zelf onderhouden, dus ook wanneer er nieuwe updates zijn ben jij daar verantwoordelijk voor. Het voordeel is dus dat jij zelf in handen hebt wanneer de update plaats gaat vinden. Het nadeel is wel dat wanneer je de update moet doen, je ervoor moet zorgen dat de features die je gebouwd hebt met maatwerk ook geschikt zijn voor de nieuwe update. En dat dit een tijdrovende klus kan zijn.
Geschikt voor B2B, B2C of beide?
De klant bepaalt in grote mate welke functionaliteiten nodig zijn. Je wilt voor jouw e-commerce strategie dan ook een platform dat aansluit bij jouw doelgroep. Goed nieuws, in principe zijn alle drie de e-commerce platformen voor beide markten geschikt. Toch heeft ieder platform zo haar specialiteiten waardoor ze de ene markt net wat beter kan bedienen dan de ander.
Magento - B2B
Magento is zeer geschikt voor B2B door de open code. Hierdoor is er veel maatwerk mogelijk, wat vaak van toepassing is in de B2B markt. Toch is in de basis Magento al zeer compleet, en de Adobe Commerce (enterprise) variant zelfs nog meer. Als je snel van start wilt, hoef je dus weinig extra maatwerk te laten ontwikkelen en kun je dit reserveren voor de echt complexe vraagstukken waar wel weer maatwerk voor nodig is.Hierdoor is het maatwerk kostbaarder, maar wordt het platform wel volledig passend gemaakt bij jouw organisatie en jouw klanten.
Shopware - B2C
Shopware’s specialiteit is klanten in de B2C markt bedienen, doordat het platform zich richt op het stimuleren van klantervaringen. Ook zijn ze zich sinds de komst van Shopware 6.0 nog meer op de emotie- en sfeervolle webshop-ervaring gaan richten. Dit sluit, op dit moment, het meeste aan bij de B2C markt. In de toekomst gaat Shopware zich ook richten op de B2B markt en zullen veel functies uit het B2C pakket ook beschikbaar zijn voor de B2B klant
BigCommerce - B2B en B2C
BigCommerce is net als Magento geschikt voor zowel B2B als B2C. BigCommerce heeft geen duidelijke focus op één van de twee markten, maar in de huidige strategie ligt bij B2B het zwaartepunt.
Je kan bij BigCommerce op meer functionaliteiten inhaken dan bij andere aanbieders. In de basis zijn er bij BigCommerce voor beide markten al veel functionaliteiten aanwezig. Wat BigCommerce zo geschikt maakt voor beide markten is het open karakter, hierdoor voeg je heel eenvoudig functionaliteiten toe als deze in de basis niet aanwezig zijn en geef de naadloze upgrade-ervaring zekerheid van een webshop die altijd up-to-date is zonder downtime.
Headless commerce
Het opzetten van een headless architectuur is tegenwoordig voor bijna alle gevallen de standaard. Het biedt je flexibiliteit en schaalbaarheid. Welk platform sluit hier het beste op aan?
Weten wat headless commerce is? Lees het blog hier.
Alle drie de e-commerce platformen hebben de mogelijkheid om headless gebouwd te worden. Wel is er een duidelijk verschil bij implementatie van de drie platformen.
Bij Shopware en BigCommerce is een headless architectuur zonder de noodzaak van extra tools of extensies te installeren. Door de API die toegang verleent tot de back-end functionaliteiten, waaronder de productcatalogus, winkelmand, betalingen en orders, wordt de front-end van de website op een afzonderlijke server gebouwd en beheerd. Ondanks dat beide platforms deze ondersteuning bieden, zitten er hier ook nog verschillen in.
Shopware biedt een "Native Headless" oplossing, wat betekent dat het platform is ontworpen om te werken in een headless architectuur en daarom een uitgebreide en native ondersteuning biedt voor headless-onderdelen zoals caching en beveiliging. Shopware biedt ook een omvangrijke set aan APIs en een eenvoudig te gebruiken User Interface (UI)-onderdeel voor het beheren van de headless-omgeving.
BigCommerce biedt een "Headless Commerce" oplossing en richt zich op het aanbieden van een eenvoudige en efficiënte manier om headless architectuur te implementeren. Het biedt een uitgebreide set aan APIs en integratie met populaire front-end frameworks. BigCommerce biedt echter niet dezelfde nadruk op native headless-ondersteuning als Shopware. Wel is BigCommerce aangesloten bij de MACH alliance (Micro Services based, API-first, Claud native Saas, Headless).
Kortom, Shopware's focus ligt op een native en uitgebreide headless-ondersteuning, terwijl BigCommerce zich richt op een eenvoudige implementatie van headless architectuur. Beide platformen bieden echter de mogelijkheid om headless architectuur te implementeren en te profiteren van de voordelen ervan.
Dan Magento. In Magento werkt headless door gebruik te maken van de Magento API's. De back-end van de website, inclusief de productcatalogus, winkelwagen, betalingen en bestellingen, blijft intact en wordt aangestuurd door Magento. Maar in plaats van de front-end van de website direct te integreren met de back-end, wordt de front-end van de website gebouwd als een afzonderlijke applicatie die communiceert met de back-end via de Magento API's.
Conclusie
Een hoop belangrijke informatie die nodig is om een juiste keuze te maken. Hierbij een korte opsomming welk platform bij welke oplossing het beste past:
- Ga je voor een volgende stap in e-commerce, dan zijn alle drie de platformen geschikt en hangt het vooral af van budget, eisen en natuurlijk klantbehoefte wat de beste match is.
- Ga je voor B2B, dan is eerste keus Magento of BigCommerce.
- Ga je voor Headless of Composable, dan is de eerste keus BigCommerce en zijn Magento en Shopware goede tweede opties.
Weten wat er mogelijk is?
Neem contact met ons op en onze e-commerce consultants nemen graag vrijblijvend deze plannen met je door. Vrijblijvend is precies wat het zegt: vrijblijvend.
En wie weet proosten wij in de toekomst samen op een prijswinnende webshop!