Blog

Fast Deployment voor Magento 2

Geschreven door Casper Verhorst | 27-jul-2018 8:00:00

Stel, jouw favoriete developer heeft net een nieuwe feature ontwikkeld waar je al maanden mee aan het testen en knutselen bent. Het is nu eindelijk tijd om deze feature aan jouw klanten te onthullen! Maar hoe krijgen we de nieuwe code die door de developer is geschreven naar jouw live webshop? 

Het overzetten van de PHP code naar de live omgeving, dat gaat helaas niet zonder consequenties. Dit handmatige proces zorgt er voor dat jouw webshop voor 15 tot 30 minuten onbereikbaar wordt voor jouw klanten. Helaas kunnen wij dit ook niet uitvoeren op ‘rustige’ momenten (zoals midden in de nacht) omdat een developer stand-by moet staan voor het geval er iets misgaat. Om dit proces te optimaliseren hebben wij voor onze klanten de Experius Fast Deploy ontwikkeld.

 

 

 

Het deploy proces

Maar eerst: hoe ziet zo’n deployment (of deploy) proces er uit? Deployen is het overzetten van nieuwe code naar de server. Code wordt geschreven op een manier die het voor developers eenvoudig maakt om onderhoud te plegen, en het allemaal overzichtelijk te houden.

 

Dit is echter niet geoptimaliseerd voor het uitvoeren van deze code door de server. Tijdens een deploy wordt alle code zo samengevoegd, dat dit voor de server wel zo efficiënt mogelijk uit te voeren is. Maar dit kost tijd, waardoor de live omgeving van de webshop tijdelijk offline is. Downtime is ongunstig voor je webshop, dus daar bedachten wij een oplossing voor!

 

 

 

Oplossing: de 'release candidate'

We ontwikkelden de Experius Fast Deploy module, om er voor te zorgen dat de deploy minder impact heeft op de webshop. Fast Deploy maakt gebruik van een zogenaamde ‘release candidate’. Dit is een identieke kopie van de live omgeving op de live server en hier kan het samenvoegen van de code plaatsvinden. Als dit proces is afgerond wordt de code verplaatst naar de live omgeving.

 

Dit proces zorgt er niet alleen voor dat de webshop korter down is, maar biedt ook extra veiligheid! Door het inzetten van de release candidate is de kans dat de live omgeving problemen oploopt heel erg klein. 

 

 

Conclusie

Kortom, de Experius Fast deploy richt het deploy proces veel efficiënter in. Hiermee bieden we onze klanten een oplossing die ervoor zorgt dat hun webshop korter down is én ook nog eens extra veiligheid biedt. Aanrader!

 

Wil je advies over Fast Deployment voor je Magento 2 webshop? Onze e-commerce consultant Casper Verhorst vertelt je graag meer!